Organizația Mondială a Sănătății - După greșeli “mortale și costisitoare”, bâlbâieli în pregătirea planetei pentru o viitoare pandemie

Distribuie pe:

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) nu au reușit să ajungă, după doi ani de discuții dificile, la un acord internațional menit să pregătească mai bine lumea pentru o viitoare pandemie, negocierile urmând să fie reluate luna aceasta.

Cele 194 de state reunite în cadrul OMS au decis să elaboreze un text obligatoriu pentru a evita repetarea “greșelilor mortale și costisitoare” din timpul gestionării catastrofale a epidemiei de COVID-19, care a dezvăluit în ce măsură lumea nu era pregătită să facă față unei crize de o asemenea amploare, notează Reuters citată de Agerpres.

Discuțiile au început în februarie 2022, țările urmărind să adopte în mod oficial textul la următoarea Adunare Mondială a Sănătății, care va începe la 27 mai, la Geneva, însă după doi ani și după ce trauma pandemiei s-a estompat deja, se mențin în continuare puncte semnificative de fricțiune, proiectul de acord rămânând plin de formulări provizorii între paranteze, semnalând posibile alternative.

Proiectul actual a ajuns de la 30 de pagini la aproape 100 de pagini, cu amendamentele propuse. Unii participanți doresc reducerea acestuia la 20 de pagini.

Grupurile care lucrează la proiect au avertizat că presiunea de a ajunge la un acord ar putea conduce la un text diluat, care nu ar contribui cu nimic la a face lumea mai sigură decât era înainte de pandemia de COVID-19.

Subiectele cheie aflate încă în discuție includ accesul la agenți patogeni emergenți, o mai bună prevenire și monitorizare a focarelor, o finanțare fiabilă și transferul de tehnologie către țările mai sărace.

Statele europene doresc investirea unor sume mai mari în prevenție, în timp ce țările africane - lăsate în urmă în timpul COVID-19 - doresc acces la cunoștințe și finanțare, dar și la testări, vaccinuri și alte tratamente.

Statele Unite doresc o garanție a transparenței și a partajării rapide a datelor referitor la orice focar de boală necunoscută.

Naționalismul și egoismul vaccinal, lipsa echipamentelor de protecție, expunerea și epuizarea lucrătorilor sanitari și donațiile de stocuri de seruri aproape expirate din partea țărilor bogate către cele sărace, sub pretextul solidarității, sunt doar câteva dintre numeroasele disfuncționalități relevate în timpul celei mai recente pandemii.

În opinia specialiștilor, China, la rândul său, a întârziat prea mult, în decembrie 2019, furnizarea informațiilor referitoare la COVID-19 și foarte curând a devenit prea târziu.

În lipsa unui acord, “vom asista la aceleași inegalități, aceeași lipsă de coordonare, aceleași pierderi evitabile de vieți și mijloace de trai și aceleași tulburări sociale, economice și politice ca cele observate în timpul COVID-19”, a avertizat directorul OMS.

Lasă un comentariu