Ziua Jandarmeriei Române, marcată la Târgu Mureș

Distribuie pe:

În fiecare an, în 3 aprilie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române. Cu acest prilej, la sfârșitul săptămânii trecute, Inspectoratul de Jandarmi Județean Mureș și Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureș au organizat ,,Cupa Presei la Tir”, ediția 2024. Concursul a avut loc în Poligonul de tragere din Sângeorgiu de Mureș. Au participat 15 jurnaliști din județul Mureș. După desfășurarea celor două probe, pe locul I s-a clasat echipa redacțiilor Antena 1 și Transilvania Business, locul II - echipa M9TV, iar pe locul III - echipa TVR Târgu Mureș.

Seria manifestărilor aniversare a continuat în sâmbătă, 30 martie, în Cetatea Târgu Mureș, cu Ziua Porților Deschise, în cadrul căreia au fost prezentate vizitatorilor autospecialele de intervenție și tehnica folosită în misiuni. Nu au lipsit nici antrenamentele și demonstrațiile de apărare ale jandarmilor mureșeni, care au impresionat cu priceperea și profesionalismul lor. Vedetele zilei au fost, fără îndoială, patrupezii devotați, care au demonstrat, din nou, că sunt parte integrantă din echipă și că merită tot respectul și admirația noastră.

La manifestările organizate la Târgu Mureș pentru a celebra împreună 174 de ani de istorie și tradiție a Jandarmeriei Române a participat un public tânăr și numeros, curios de profesia de jandarm și de provocările meseriei. Întâlnirile ocazionate de Ziua Jandarmeriei Române au creat oportunitatea de a fi mai aproape de membrii comunității și de a forma legături frumoase. Mulțumim din suflet tuturor celor care au fost alături de noi și care au contribuit la succesul acestei zile minunate!, au precizat reprezentanții Jandarmeriei.

În acceași zi, cei interesați au avut ocazia să viziteze expoziția “Jandarmeria Română 1850 - 2020”, găzduită de Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș, Secția de Istorie. Intrarea a fost liberă.

“Actul de naștere oficial al Jandarmeriei românești în Transilvania este Decretul Regal nr. 444 din 29 ianuarie 1919, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 246 din 30.01/12.02.1919 (România trece abia pe 1 aprilie 1919 la calendarul gregorian, așadar, data oficială din România era 30 ianuarie, pentru data publicării și 29 ianuarie pentru data decretului), prin care erau înființate Brigada IV Jandarmi și Regimentele 7, 8 și 9 Jandarmi din subordinea sa, cu aria de responsabilitate în Transilvania. Compania de jandarmi a județului Mureș, cu reședința la Târgu Mureș, va fi subordonată, alături de companiile Târnava Mare, Târnava Mică, Alba și Turda, Batalionului 2 teritorial din cadrul Regimentului 8 Jandarmi, cu comandamentul la Brașov, între 1919-1929. Menționăm că până în anul 1950 existau administrativ-teritorial alte județe, diferite de cele din prezent”, a subliniat Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

L.B.

Lasă un comentariu