Proiect: Bicicliștii și conducătorii de trotinete, obligați la teste antidrug și antialcool

Distribuie pe:

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului Rutier (OUG nr. 195/2002), în sensul obligării de a se supune testării antidroguri și antialcool a bicicliștilor și conducătorilor de trotinete.

Măsura face parte dintr-o serie de modificări legislative cu impact asupra siguranței rutiere, menite să încurajeze responsabilitatea și prevenirea potențialelor riscuri asociate consumului de alcool sau substanțe psihoactive în timpul conducerii vehiculelor, incluzând acum și bicicletele sau trotinetele electrice.

Deși Codul Rutier prevede deja sancțiuni pentru cei care conduc astfel de vehicule sub influența alcoolului, noile reguli clarifică aspectele legate de sustragerea de la testare. “Refuzul conducătorului de bicicletă sau de trotinetă electrică de a se supune testării privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive va fi sancționat cu amenzi încadrate în clasa a III-a, respectiv de la șase până la opt puncte - amendă”, prevede proiectul de act normativ.

Întrucât, de la începutul acestui an, valoarea punctului de amendă a crescut de la 145 de lei la 165 de lei, amenzile ce se vor aplica pentru refuzul testării vor fi cuprinse între 990 și 1.320 lei.

Reglementările referitoare la bicicliști și utilizatorilor de trotinete au fost completate de curând și cu prevederi referitoare la extinderea atribuțiilor polițiștilor locali, care pot aplica și ei sancțiuni conducătorilor acestor vehicule, dacă nu respectă regulile de circulație.

*

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa de e-mail dgj-transparenta@mai.gov.ro. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu