Liga Scriitorilor din România - Filiala Mureș este alături de Părintele Ilie, la ceas aniversar

Distribuie pe:

“Startul scrisului l-am primit în urma unei intervenții pe cord deschis. Era perioada când ridicam mănăstirea Sfântul Mina de pe Dealul Comoara din parohia Sărmașu, unde sunt păstor sufletesc. Eram conștient că va trebui să plătesc pentru ridicarea mănăstirii. Diavolul nu se bucură când ridicăm cetate Domnului Creator. Istoria este plină de astfel de întâmplări. Într-o noapte post-operatorie, am căzut într-o stare sufletească nu prea comodă, chiar dacă eram preot. Sprijin mi-au fost Hristos, care poposea deasupra capului meu și lacrimile care-mi năpădeau fața. Noaptea, cineva m-a bătut pe umăr și mi-a spus astfel: “De mâine dimineață să te apuci să așterni pe hârtie notițele tale de pe cărți cu sublinierile care sunt mai importante”. M-am ridicat din pat, am sărutat icoana Hristică și printre lacrimi am îmbrățișat cărțile din bibliotecă. Eram fericit... Cineva, care mi-a închis pentru moment ușa, mi-a deschis geamul pentru a vedea lumina zilei, Soarele strălucitor, aerul dătător de viață. Dimineața devreme l-am sunat pe bunul meu prieten, înțeleptul preot Ogneanu din Sărmășel Sat, și i-am spus că încep să scriu cărți. Nici eu nu credeam ce spun.”

Așa îmi mărturisea într-un interviu din volumul “Interioare literare” (2020) preotul ortodox român Ilie Bucur-Cașu, cunoscut ca Ilie Bucur Sărmășanul. Părintele Ilie este membru al Ligii Scriitorilor Români-Filiala Mureș din anul 2011 și a deputat publicistic în 1990, în cotidianul “Cuvântul liber”, ziar cu care colaborează și în prezent, fiind autorul rubricii “Picuri de înțelepciune”.

În textele sale publicistice și în antologiile încredințate tiparului, Părintele Ilie a adunat gândurile unor titani ai culturii naționale și universale, ale unor geniali clerici, istorici, scriitori, filosofi și oameni de știință români și străini pentru a le transforma în “Picuri de înțelepciune”, dăruite cu drag cititorilor, spre a le fi de folos în zilele de meditație, în momentele de tristețe sau bucurie ori în curgerea firească traiului lor zilnic.

Acum, la împlinirea unei frumoase vârste, noi, colegii de la Filiala Mureș a Ligii Scriitorilor din România, îi spunem PĂRINTELUI ILIE: La mulți ani! dorindu-i o viață lungă și frumoasă, cu nenumărate împliniri spirituale și vrednicii literare deosebite.

Liliana Moldovan, secretar, Filiala Mureș - Liga Scriitorilor din România

Lasă un comentariu