Fără drumuri inutile pe la diverse instituții, pentru recalcularea pensiilor

Distribuie pe:

În cadrul unei recente întâlniri cu pensionarii din județul Sibiu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a explicat care sunt modificările din noua lege privind sistemul public de pensii, principiile de echitate, contributivitate și stabilitate care au stat la baza noii legi, precum și faptul că majorarea anuală a pensiei este garantată prin lege.

De asemenea, demnitarul a atras atenția persoanelor aflate în pensie că nu trebuie să facă drumuri inutile la serviciile private de arhivare sau la casele de pensii pentru depunerea de noi documente care să ateste veniturile realizate, dacă acestea sunt după anul 2001.

“Această lege a fost gândită pentru a corecta inechitățile care există în prezent. În primul rând garantăm prin lege că 1 ianuarie este data la care, an de an, se majorează pensiile. Nu vor mai fi pensii diferite în funcție de legile care au existat de-a lungul timpului. Regula de bază a pensiilor este că pentru muncă și contribuții egale pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii a amintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, așa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Național Tripartit, dar în același timp se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva europeană:”Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, se arată într-o postare pe pagina oficială a instituției. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu