Cel mai puternic ambasador al Mureșului în Austria: Concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș în Sala de Aur a Musikverein din Viena

Distribuie pe:

Astăzi, la sediul Asociației “Visit Mures” Egyesület a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, György Levente, și reprezentanții Asociației Iunona, cea care a inițiat organizarea, în 8 noiembrie, a unui concert extraordinar al Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș în Sala de Aur a Musikverein din Viena, Ovidiu Maior - președinte, și dr. Mihail Poruțiu - vicepreședinte.

În cadrul conferinței de presă a fost prezentată activitatea de pro-movare a acestui concert extraordinar întreprinsă, în cursul săptămânii trecute, în Viena.

Astfel, în 4 aprilie a avut loc, la Ambasada României din Austria, o con-ferință de presă găzduită de ambasadorul Emil Hurezeanu, la care au participat președintele Consiliului Județean Mureș, directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș și cei doi reprezentanții ai Asociației Iunona, respectiv dirijorul argentinian stabilit la Viena, Pablo Boggiano.

În cursul aceleiași seri, cvartetul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș a susținut un concert la Institutul Cultural Român de la Viena, în program regăsindu-se compoziții ale lui George Enescu, Béla Bartók și Astor Piazzolla, interpretarea artiștilor fiind îndelung aplaudată de numerosul public prezent.

Dr. Mihai Poruțiu, vicepreședintele Asociației Iunona, a declarat, astăzi, în cadrul conferinței de presă că “proiectul pe care l-am început împreună cu prietenul meu, Ovidiu Maior, președintele Asociației Iunona, este un proiect care stârnește interes. Mulțumesc în primul rând domnului Péter Ferenc pentru efortul pe care l-a făcut să fie alături de noi, directorului Filaromnicii care ne-a însoțit, și nu în ultimul rând celor patru artiști de la Filarmonică: Enikö, András, Tamás și Cristi, care împreună cu noi au fost săptămâna trecută în Viena. Mulțumesc tuturor partenerilor care sunt alături de noi.

A fost un pas extraordinar de important în cadrul acestui proiect început împreună cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureș. Săptămâna trecută am avut o acțiune în parteneriat cu Ambasada României în Austria, prin Excelența sa, ambasadorul Emil Hurezeanu și cu Institutul Cultural Român, director Andreea Dinca. Joi am avut o conferință de presă la care au participat jurnaliști din domeniul cultural, reprezentanți ai ministerului de externe, invitați ai Ambasadei României. Proiectul a fost foarte bine apreciat. Seara, de la ora 19.00, am avut un concert, o avanpremieră a concertului din 8 noiembrie. Institutul Cultural Român are o sală de concerte de 80 de locuri care a fost plină, iar din discuțiile avute cu cei prezenți, concertul a fost o experiență plăcută”.

Vicepreședintele Asociației Iunona a vorbit și despre stadiul în care se află pregătirile pentru concertul din 8 noiembrie, dar și despre faptul că asociația sa, în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, intenționează să extindă acest tip de proiecte și în anii următori. “Am avut o întâlnire cu project managerul de la Musikverein. Sunt vești bune, jumătate din sală este deja ocupată pentru concertul din 8 noiembrie, ceea ce prefigurează un succes. Nu ne oprim aici cu seria evenimentelor. Vom încerca să organizăm un eveniment important și în septembrie, la Musikverein, în sala în care se face mentenanța pianelor și care are și o sală de concerte. Managerul acesteia este român, din Oradea, și și-a prezentat întreg suportul”.

“Este pentru prima oară când, din România, o orchestră performează în cadrul programului oficial al lui MusikVerein. Deci, noi deja suntem pe programul oficial al Sălii de Aur a MusikVerein, este cea mai importantă sală din Viena și probabil una din cele mai importante din Europa. Deci, noi am fost acceptați ca parteneri și suntem în programul oficial al MusikVerein. (...) Pur și simplu suntem acolo pe program, dacă vizitați site-ul MusikVerein, deja se vede că în 8 noiembrie suntem acolo”, a declarat Mihail Poruțiu. Reprezentantul Asociației Iunona a precizat că acest proiect va continua în 2025 și în 2026, fiind vizate și alte capitale europene în care Filarmonica de Stat din Târgu Mureș să concerteze.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a ținut să mulțumească tuturor celor care sprijină proiectul de diplomație culturală a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, inclusiv Ambasadei României la Viena și Institutului Cultural Român.

“Ne mândrim cu tot ceea ce avem în Târgu Mureș, cu acest superb Palat al Culturii, care probabil este unic în Europa, cu acele instituții culturale pe care le avem, dar, totodată, am vorbit și despre orașul viorilor, despre Reghin și despre celelalte valori, atât culturale, cât și turistice din județul Mureș. Și chiar avem posibilitatea să ne arătăm valorile și într-o capitală, nu numai foarte importantă din Europa, ci și în capitala muzicii. (...) Aș dori să mulțumesc Asociației Iunona care a venit cu această idee și bineînțeles tuturor celor care sprijină acest proiect. Este foarte important că ne sprijină Ambasada României din Republica Austria și chiar Excelența Sa, domnul ambasador Emil Hurezeanu, pot să spun că este un sprijin, un pilon al acestui proiect. La fel și Institutul Cultural Român este un sprijin deosebit.

Și am văzut ce a însemnat când au reușit să umple o sală de concerte unde reprezentanții Filarmonicii din Târgu Mureș, au reușit, într-adevăr, să ne delecteze cu un concert extraordinar”, a spus Peter Ferenc.

Violoncelistul András Vilhelem, care a cântat alături de colegii săi, Tamás Pál, Cristian Moldovan și Erika Kecskés Ávéd, la concertul susținut, în data de 4 aprilie, la Institutul Cultural Român de la Viena, pe lucrări ale compozitorilor George Enescu, Bela Bartok și Astor Piazzolla, consideră că acest concert de promovare a fost o experiență unică, provocatoare. “Pentru noi a fost o mare provocare și a fost onoare să putem reprezenta nu doar instituția noastră, dar și orașul Târgu Mureș. A fost o experiență unică. Așa am simțit că publicul a fost foarte călduros și am avut experiență foarte bună (...). Aș dori să mulțumesc Asociației Iunona fiindcă ne-a dus până acolo și ne-a adus și acasă fără incidente, ne-a sprijinit munca (...). Chiar a fost o mare provocare să cântăm lucrările lui Bartok, Piazzola și așteptăm cu nerăbdare să putem participa, în 8 noiembrie, la Viena.

Și așteptăm nu doar publicul vienez, dar și pe cei care pot veni din România și din Târgu Mureș să ne susțină la concert”, a afirmat András Vilhelem. Muzicianul a precizat că a fost o presiune destul de mare pe el și pe cei trei colegi din cadrul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, dat fiind faptul că a fost primul eveniment de promovare a acestui proiect, dar și standardele înalte cu care este obișnuit publicul vienez.

În cadrul conferinței de presă, managerul Filarmonicii din Târgu Mureș, baritonul Levente György, a arătat că, în cadrul conferinței de presă de la Viena, a prezentat istoria bogată a vieții muzicale de la Târgu Mureș, începând cu primul concert simfonic, din anul 1911, sub bagheta dirijorului Albert Metz, care a fost o consecință a înființării, în 1850, a orchestrei, iar în 1875 a corului.

Până la concertul de la Viena, Filarmonica de Stat din Târgu Mureș va susține două concerte cu public, la Târgu Mureș și Cluj-Napoca, cu repertoriul care va fi prezentat în MusikVerein.

Partenerii instituționali ai proiectului sunt Ambasada României în Republica Austria, Institutul Cultural Român de la Viena și Consiliul Județean Mureș.

Lasă un comentariu