Socrii fostului primar din Baia Mare, condamnați la închisoare cu suspendarea executării pedepsei

Distribuie pe:

Tribunalul Mureș i-a condamnat, ieri, la 3 ani, respectiv 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe socrii fostului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, trimiși în judecată pentru dare de mită și complicitate la dare de mită, fiind menținută măsura controlului judiciar.

“Condamnă pe inculpatul G.C la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. (...) Interzice inculpatei ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 3 ani (...). Aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. (...) Scade din pedeapsa aplicată inculpatei durata reținerii, arestului preventiv și a arestului la domiciliu din data de 8 noiembrie 2023 - 7 februarie 2024 (...). Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare. În temeiul art. 92 Cod penal, stabilește un termen de supraveghere de 4 ani”, se arată în dispozitivul Hotărârii numărul 59/2024 din  11.04.2024 a Tribunalului Mureș.

Instanța a obligat inculpata ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte o serie de măsuri de supraveghere, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

De asemenea, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” din Reghin sau în cadrul Primăriei Municipiului Reghin, județul Mureș, pe o perioadă de 120 zile. “În temeiul art. 399 alin. (1) Cod procedură penală, menține măsura controlului judiciar dispusă față de inculpata G.C.”, a precizat instanța.

Tribunalul Mureș l-a condamnat în acest dosar și pe inculpatul G.D.P. la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

Totodată, instanța a decis confiscarea sumei de 50.000 euro de la inculpata G.C., “reprezentând suma de bani remisă de inculpată magistratului F.H.G.R. prin intermediul colaboratorului cu identitate reală F.H.R.” și a respins solicitarea de confiscare prin echivalent a contravalorii produselor de cofetărie remise de inculpata G.C. martorului denunțător F.H.R.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Cluj au arătat, în data de 25 noiembrie 2023, că în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, “inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș, cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite”. Potrivit DNA, această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluție mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție. (Agerpres)

Lasă un comentariu