Protestul de la Casa de Asigurări de Sănătate Mureș va afecta serios sistemul medical. “Este ultima soluție care ne-a mai rămas”

Distribuie pe:

Protestul angajaților din Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureș care, de săptămâna trecută, zilnic servesc publicul doar o oră, între 08.00 și 09.00 se va amplifica. Protestatarii vor refuza să mai primească și să prelucreze date de la furnizorii și beneficiarii casei. Este vorba despre spitale, clinici, farmacii etc. a căror activitate va fi serios perturbată.

Ieri, Sindicatul Solidaritatea din CAS Mureș, a transmis presei un comunicat de presă prin care trage un semnal de alarmă, față de situația dezastruoasă în care se află această importantă instituție a statului.

“Protestul nostru nu este îndreptat împotriva beneficiarilor/furnizorilor, ci împotriva politicii de dispreț a Guvernului și Parlamentului la adresa noastră”, se arată în comunicat.

În cadrul CAS Mureș își desfășoară activitatea 62 de salariați, care gestionează un buget de aproximativ 346 milioane de euro, pentru următoarele domenii: asigurarea sumelor necesare pentru plata serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale; asistență socială pentru plata indemnizațiilor de concedii medicale.

“Începând cu anul 2006 CAS Mureș, efectuează plata indemnizațiilor de concedii medicale, an în care structura de personal aprobată era de 82 de posturi, însă aceasta nu a fost încărcată cu personal. Azi, deși serviciile și atribuțiile au fost suplimentate CAS Mureș își desfășoară activitatea cu 62 de salariați din care cca. 5 salariați/lună se află în incapacitate de muncă, din cauza unor boli grave/incurabile”, se precizează în comunicatul de presă.

Nemulțumirile angajaților au început încă din 2018, când prin OUG 82/2017 și Legea 153/2017, salariile personalului din Casele de Sănătate au fost diminuate cu aproximativ 10%. Motivele care au condus la acele diminuări salariale sunt cele legate de încadrarea greșită în grila din Legea 153/2017, susțin sindicaliștii.

În comunicatul de presă aceștia au prezentat și un tabel cu diferențele dintre salariile lor și cele din alte instituții. De exemplu, un angajat cu studii superioare din Ministerul Finanțelor are un venit mediu lunar, net de 5.5.13 lei, unul din Ministerul Sănătății (medic) are un venit mediu lunar, net de 7.213 lei iar un angajat al CAS Mureș, tot cu studii superioare are un venit de 4.109 lei. “S-a ajuns la această situație pe considerentul că celelalte ministere au obținut prin Hotărâri de guvern sau Ordin de Ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenție, după caz”, se arată în documentul citat. Protestatarii cer, de fapt, respectarea principiului nediscriminării, principiului egalității și principiul importanței sociale a muncii.

Sindicaliștii mai fac precizări cu privire la faptul că disfuncționalitățile sistemului informatic și sincopele cauzate de lipsa fondurilor pentru plata furnizorilor de servicii medicale, dublează sau chiar triplează munca angajaților “Sistemul informatic este unic la nivel național, depășit tehnologic și funcțional”, arată sindicaliștii.

Lunar se depun la CAS Mureș un număr de cca. 1400-1500 cereri de rambursare, concedii medicale, în valoare de 9 milioane de lei, iar sumele alocate cu această destinație de către MFP este de 5,25 milioane lei, în medie/lună. Toate acestea sunt procesate de doi angajați.

La nivelul CAS Mureș sunt încheiate un număr de 1,085 contracte cu un număr de 1.012 de furnizori de servicii medicale/medicamente și dispozitive Un număr de cca. 460 de contracte pentru persoane fizice și persoane fizice asigurate, pentru indemnizații de concedii medicale în care CAS Mureș are calitatea de angajator.

“Sursele de finanțare sunt asigurate de Ministerul Finanțelor Publice. Așadar toate plățile către asigurați/beneficiari sunt efectuate în limita fondurile alocate de către MFP, pe destinații. Acestea fiind cauzele generatoare de întârzieri la plată a: concediilor medicale; farmaciilor; laboratoarelor; spitalelor; medicilor specialiști și de familie; furnizorilor de alte servicii medicale”, se arată în document.

Volumul mare de activitate și deficitul de personal au condus la acumularea de ore suplimentare necompensate, 1.169 de zile de concediu de odihnă neefectuate și zile de concediu medical 1.067, în primele 9 luni ale anului 2023.

Reprezentanții Sindicatului Solidaritatea din CAS Mureș susțin că “acțiunile revendicative s-au înmulțit în acest an, prin mijloace de dialog social, la toate nivelurile, inclusiv la întâlnirea cu parlamentarii de Mureș, în cadrul cărora li s-au adus la cunoștință nemulțumirile noastre, însă până la această dată situația este neschimbată, motiv care ne-a determinat să trecem la măsuri radicale de protest, concretizate prin program redus cu publicul la o oră/zi, respectiv în intervalul orar 8.00-9.00 pentru rezolvarea urgențelor. Având în vedere cele prezentate, vă aducem la cunoștință că în continuarea protestelor noastre, vom refuza preluarea și prelucrarea datelor de la furnizori/beneficiari, fapt care va putea să afecteze activitatea altor persoane juridice din județ”. Protestatarii spun “regretăm profund neplăcerile create, dar este ultima soluție care ne-a mai rămas!”.

Asociația Medicilor de Familie Mureș s-a solidarizat cu angajații CAS Mureș, susținându-le cauza. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu