În județul Mureș, Campania Detector pentru viață

Distribuie pe:

Joi, 11 aprilie, în Sala mică a Palatului Administrativ, a avut loc conferința de presă privind desfășurarea la nivel național a campaniei Detector pentru viață. Scopul acesteia este își să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau a scăpărilor de gaz.

Au participat subprefecții OPREA Vasile Liviu și NAGY Szigmond, inspectorul șef al pompierilor militari mureșeni, general de brigadă HANDREA Călin-Ioan, IFRIM Cristian, director general adjunct Delgaz Grid, precum și coordonatorul Campaniei Detector pentru viață din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș, locotenent colonel CÂMPEAN Cosmin.

Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât, mai ales, salvarea de vieți omenești. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie.

Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.

Anterior, încă de la debutul campaniei la nivel național, în cadrul Săptămânii Protecției Civile 26 februarie - 4 martie, personalul din subordinea a patru subunități de intervenție pentru situații de urgență a înștiințat cele 15 unități administrativ-teritoriale din județ, identificate ca fiind vulnerabile și în care se vor monta detectoarele de fum și de monoxid de carbon pentru protecția populației.

Comunele Deda, Vânători, Batoș, Brâncovenești, Ceuașu de Câmpie, Gornești, Gurghiu, Sânpaul, Sâncraiu de Mureș, Rușii Munți, Albești, Petelea, Aluniș, Râciu și Sângeorgiu de Mureș au fost selectate pe baza datelor statistice privind numărul de incendii produse la gospodăriile particulare de pe raza administrativă a acestora.

În urma Adreselor transmise de Centrul operațional județean din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș, autoritățile publice locale au identificat deja locuințele care se încadrează în criteriile de montare a detectoarelor.

În 9 aprilie, la sediul Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș, a avut loc predarea a 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid carbon către personalul din cadrul celor patru subunități de intervenție din județ - Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara și Sărmașu. Tot cu această ocazie s-a efectuat și instruirea privind montarea conform prescripțiilor tehnice ale producătorului.

Începând din 10 aprilie s-au montat o parte din detectoare în locuințele din județul nostru, 25 de detectoare de fum, 17 de monoxid de carbon în localitățile Petelea, Râciu, Rușii Munți, precum și Vânători.

După prezentarea scopului Campaniei “Detector pentru viață”, alături de coordonatorii campaniei de la nivelul județului Mureș s-au deplasat în teren pentru vizualizarea montării unor detectoare de către personalul ISU și autoritățile publice locale din comuna Sâncraiu de Mureș.

“Faptul că județul Mureș se află între primele patru județe din țară în care se implementează campania ,,Detector pentru viață” este un semnal important la nivel național. Cred că astfel de inițiative sunt parte a eforturilor autorităților statului de a fi mai aproape de cetățeni și de a face tot ce se poate în vederea prevenirii situațiilor de urgență. Îndemn administrațiile locale din cele 15 localități să aibă o colaborare eficientă cu reprezentanții ISU Mureș pentru ca montarea detectoarelor să aibă loc în timpii stabiliți de calendarul acestei campanii”, a afirmat prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre.

“Delgaz Grid și E.ON au donat, la nivel național, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon, 500 dintre acestea fiind destinate județului Mureș, care vor fi montate în locuințele unde se află persoane vulnerabile. Sunt convins că prin aceste măsuri de prevenție vom putea contribui la reducerea numărului incidentelor grave soldate cu pierderi semnificative, umane și materiale. Siguranța este o prioritate pentru noi, ne implicăm atât în campanii de informare și educare a populației alături de partenerii noștri de la ISU, cât și în derularea, an de an, a proiectelor de investiții pentru modernizarea infrastructurii de gaze naturale”, a declarată Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Parte a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenirea acestor riscuri, E.ON și Delgaz Grid donează, în cadrul parteneriatului “Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Acestea vor fi distribuite gratuit către familii din mai multe zone din țară.

Compartimentul Relații Publice și Comunicare din cadrul ISU Mureș

Lasă un comentariu