ATENȚIE! Pe munte, întâlnirile cu șerpii devin din ce în ce mai dese, în cele mai nebănuite locuri

Distribuie pe:

Trei sferturi dintre mușcăturile de șarpe apar la persoanele care, prin proprie decizie, ating șerpi și sunt imprudente. Șerpii veninoși nu atacă decât atunci când sunt atacați sau surprinși. Dacă locuiți sau călătoriți în zone în care există șerpi, îmbrăcați haine ce vă acoperă picioarele. Luați un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetației și astfel șerpii se vor speria și se vor îndepărta. Nu pășiți, nu vă așezați pe pământ, nu mutați lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă ați observat un șarpe la distanță, ocoliți-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneți nemișcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpați și la altitudinea de peste 2.000 de metri.

Semne ale mușcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca. un centimetru una de cealaltă, semiconștiența, senzație de greață, vomă, tulburări de vedere, dificultăți de respirație (tahipnee), transpirație excesivă, dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor: în primul rând nu faceți mișcări și nu vă agitați! În caz contrar, ritmul bătăilor inimii crește, circulația sângelui e accelerată și veninul pătrunde mai repede în fluxul circulator, mai bine stați liniștit într-un loc umbrit. Anunțați evenimentul la Serviciul Unic de Urgență 112 și așteptați salvatorii, izolați termic victima dacă prezintă frisoane, așezați victima astfel încât să mențineți mușcătura sub nivelul inimii, puneți un pansament compresiv (nu garou) deasupra mușcăturii, către inimă. Hidratați-vă doar cu apă și nu administrați alcool, cafea, energizante.

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură, nu se mănâncă și nu se consumă alcool. Deplasați victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveți un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, și doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.

Salvamont Mureș vă îndeamnă la multă atenție și responsabilitate! Când sunteți pe munte, întotdeauna puteți fi expuși unui factor de risc, mai mult sau mai puțin identificat. (foto - facebook.com/SalvamontMures/)

Lasă un comentariu