Depresia de primăvară: ce este și cum o puteți trata

Distribuie pe:

Venirea primăverii este așteptată cu sufletul la gură de foarte multe persoane, iar soarele călduț și peisajul care înflorește aduc starea de bine. Din păcate, nu toată lumea se bucură.

Persoanele care suferă de depresie sezonieră sau de tulburări afective sezoniere sunt puse în încurcătură de zilele mai lungi și vremea mai caldă. În general, odată cu schimbarea anotimpului, apar modificări la nivelul comportamentului, nivelul de energie suferă modificări, la fel dorința de a socializa, dar și anumite obiceiuri de somn.

Persoanele diagnosticate cu tulburări afective sezoniere nu pot face față depresiei fără ajutor. În timp ce depresia de toamnă și iarnă înregistrează simptome precum pierderea de energie, creșterea în greutate, depresia de primăvară și vară produce simptome precum anxietate, insomnie, lipsa poftei de mâncare.

Cauzele depresiei de primăvară

Persoanele care se confruntă cu depresia de primăvară se simt teribil de rău. Cauza exactă a depresiei sezoniere nu este cunoscută, dar experții spun că de vină ar putea fi un dezechilibru chimic la nivelul creierului, ce poate fi ereditar sau cauzat de anumite evenimente din viața unei persoane. Deși cei care suferă de depresie de iarnă au nevoie de mai multă lumină naturală, în cazul depresiei de primăvară, respectiv vara, experții recomandă să nu petrecem foarte mult timp în mediile călduroase și umede, ci în mediile aerisite, eventual cu aer condiționat etc. Un regim alimentar sănătos și exercițiile fizice pot ajuta în acest sens.

Astenia de primăvară și depresia

Astenia de primăvară este o problemă comună, iar societatea o tratează ca pe una dintre problemele asociate cu dezvoltarea noastră ca specie și o introduce în aceeași categorie cu stresul, epuizarea cronică și căderile nervoase. Mintea umană are un echilibru foarte fragil, bazat pe lucrurile pe care le consideră importante, pe priorități. Ea are capacitatea de a ne ordona cum să ne simțim, iar când echilibrul care ne menține concentrați este cumva perturbat, mintea tinde să alunece și să pice în depresie.

Astenia de primăvară este o slăbiciune cauzată de modificarea temperaturii, lumina excesivă sau presiunea din aer. Pe lângă toate aceste simptome, un inamic și mai periculos așteaptă să pună stăpânire pe mintea noastră. Depresia aduce cu sine lipsa de tonus muscular, anxietate, instabilitate emoțională și o scădere a încrederii în sine. Problema este una foarte comună, este însoțită de stres, iar la unele persoane, starea se poate înrăutăți și poate degenera chiar într-un posibil atac de cord.

Cum tratăm depresia de primăvară

Depresia de primăvară se poate ameliora cu ajutorul exercițiilor fizice făcute în aer liber, ce ajută la formarea tonusului muscular și, de asemenea, produc o stare de spirit bună. Alimentația are un rol foarte important. Tocmai de aceea, trebuie să profitați de legumele pe care le oferă primăvara și de beneficiile acestora: urzicile, loboda, spanacul sunt foarte bune pentru organism, sunt pline de vitamine și ajută la detoxifiere. Antidepresivele stimulează nivelul de serotonină, iar alături de psihoterapie și terapia prin lumină va ajuta să depășiți această perioadă. Chiar dacă este primăvară, trebuie să urmați orarul de somn și să renunțați la consumul de dulciuri, de băuturi carbogazoase și cafea în exces.

(R.D.)

(Surse: Southuniversity.edu; Healthwatchcenter.com)

Lasă un comentariu