“O țară fără cultură este o țară pe cale de dispariție”

Distribuie pe:

Managerul Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, conf. univ. dr. Paula Popoiu, afirmă că nu ne putem întoarce la trista experiență a comasării și desființării pe care o prevede proiectul de ordonanță privind reducerea deficitului bugetar, și subliniază că o țară fără cultură este o țară pe cale de dispariție. “Am citit mai multe mesaje despre «Cultura in pericol». Aș schimba și as spune «Cultura din nou în pericol». Mă întreb, de ce la fiecare intenție de reformă, primele care au de suferit sunt instituțiile de cultură? Oare nici după mai bine de 30 de ani nu ne dăm seama cât de importantă este cultura pentru renașterea unui popor, care mai bine de 40 de ani a stat plecat sub povara comunistă? Nu ne putem întoarce la trista experiență a comasării și desființării. Nu putem să reducem instituțiile culturale și cultura însăși, la o numărătoare cu bile albe și negre, pentru contabili care au absolvit facultatea cu nota 5”, a scris Popoiu pe Facebook.

“Au articolele referitoare la cultură, din preconizata ordonanță, un fundament real, bazat pe o analiză pertinentă a instituțiilor culturale? Instituții care fac eforturi să țină tânăra generație în contact cu propria cultură și să le dea tinerilor o identitate de care au nevoie? Depinde cine vrem să fim: moștenitorii unei culturi de calitate sau doar cei care fredonează înjurături pe stadioane? Dacă nu avem nevoie de cultură atunci putem distruge muzee, teatre și filarmonici făcând prin comasare niște struțo-cămile șchioape care nu vor ajunge nicăieri și nu vor reprezenta nimic”, spune managerul.

Paula Popoiu accentuează că toți cei din muzee se solidarizează în a atrage atenția că o țară fără cultură este o țară pe cale de dispariție.

“Dorim sa o scufundăm și mai mult? Atunci nu mai vorbiți în discursurile domniilor voastre despre tradiție, români, dragoste de țară, strămoși și câte și mai câte. Lucruri pe care se sprijină cultura și pe care doar din când în când le vezi la butoniera câte unui domn sau pe post de broșă la câte o doamnă, aspiranți la eurofuncții. De aceea, toți cei din muzee ne solidarizăm și atragem atenția că o țară fără cultură este o țară pe cale de dispariție . Noi păstrăm în muzee memoria locului numit România. Dacă loviți instituțiile acestea, veți provoca o amnezie pe care generațiile ce vor urma o vor resimți profund”, a mai transmis managerul Muzeului Satului, Paula Popoiu. (Agerpres)

Lasă un comentariu