Au fost stabilite criteriile pentru acordarea gradației de merit profesorilor

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 380, din 23 aprilie 2024, a fost publicat Ordinul nr. 4.308/2024 al ministrului Educației, prin care a fost stabilită metodologia și criteriile privind acordarea gradației de merit profesorilor din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea din acest an.

Potrivit documentului, gradația de merit se poate acorda personalului didactic de predare, celui auxiliar și celui de conducere, de îndrumare și control, începând cu data de 1 septembrie 2024.

Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar prevede că gradația de merit se acordă, prin concurs, pentru 16% din posturile didactice existente la nivel județean de învățământ preuniversitar și reprezintă 25% din salariul de bază. Procentul de 16% se aplică, separat, fiecărei categorii de personal.

Gradația de merit se va atribui începând cu data de 1 septembrie 2024, iar personalul didactic din învățământ ce deține o astfel de gradație de merit care încetează de drept la 31 august 2024 poate participa la un nou concurs.

În acest an, la concursul pentru acordarea gradației de merit va putea participa personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar de stat, angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin cinci ani, cu calificativul “foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată (1 septembrie 2018 - 31 august 2023) și care a dovedit performanțe deosebite în activitatea didactică, inovarea didactică în pregătirea preșcolarilor sau a elevilor, în pregătirea elevilor prin utilizarea tehnologiei și a internetului sau a altor modalități alternative de educație, în pregătirea elevilor distinși la competițiile școlare recunoscute ori în prevenirea și combaterea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, în integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale și/ sau tulburări de învățare în învățământul de masă, în progresele școlare ale elevilor în risc de abandon școlar.

De asemenea, va putea participa personalul didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin cinci ani, cu performanțe în activitate, în perioada 1 septembrie 2018 - 31 august 2023, și calificativul “foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată.

Gradația de merit este acordată de inspectoratul școlar, după evaluarea activității candidaților înscriși, susținută prin documente doveditoare, din perioada 1 septembrie 2018 - 31 august 2023. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu