Consum alarmant de alcool în rândul tinerilor de 11-15 ani. OMS vede o amenințare pentru sănătatea publică

Distribuie pe:

Consumul de alcool și de țigări electronice în rândul tinerilor între 11 și 15 ani este “alarmant”, potrivit unui raport al filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care recomandă măsuri de sănătate publică pentru a limita accesul la băuturile alcoolice.

“Utilizarea pe scară largă a substanțelor nocive în rândul copiilor din multe țări din regiunea europeană (și nu numai) constituie o amenințare gravă la adresa sănătății publice”, a avertizat Hans Kluge, directorul regional al OMS, citat într-un comunicat de presă.

Pentru a contracara această tendință, se solicită taxe mai mari, restricții privind punctele de vânzare și publicitatea și interzicerea agenților aromatizanți.

După ani de scădere a consumului de substanțe psihoactive, “anumite date sugerează că pandemia Covid-19 a dus la o nouă creștere a consumului”, notează raportul, care compilează date de la 280.000 de tineri din Europa, Asia Centrală și Canada, potrivit BFM TV.

Restricțiile pandemice au schimbat, de fapt, obiceiurile tinerilor de 11-15 ani. Aceștia au fost mai prezenți online și mai expuși la publicitatea digitală.

“Adoptarea unor comportamente riscante în timpul adolescenței poate influența comportamentul la vârsta adultă, consumul de substanțe psihoactive la o vârstă fragedă fiind legat de un risc mai mare de dependență. Consecințele sunt costisitoare pentru ei și pentru societate”, a subliniat oficialul OMS.

(Foto: www.idtherapy.ro)

Lasă un comentariu