Matei Dumitru, slujitor al școlii, și ca pensionar

Distribuie pe:

Matei Dumitru s-a născut la data de 16 octombrie 1946, în comuna Telciu din județul Bistrița Năsăud. În anul 1960 a absolvit Școala Gimnazială în comuna Ibănești din județul Mureș.

Între anii 1960 și 1963 a frecventat și apoi a absolvit cursurile unei școli profesionale în județul Mureș. În perioada 1963 - 1967 a frecventat cursurile Liceului “Petru Maior” din municipiul Reghin, obținând bacalaureatul în 1967.

Doi ani, tânărul Matei Dumitru a fost încorporat în armată, unde a urmat un curs de comandant de pluton, iar apoi a ajuns chiar comandant de pluton, având gradul de sergent.

În luna octombrie a anului 1969, în urma unui examen, a fost admis ca student al Facultății de fizică-chimie din cadrul Institutului Pedagogic din Târgu-Mureș, facultate pe care a terminat-o în anul 1972.

De la 1 septembrie 1972 a fost angajat în învățământ la Școala Generală din comuna Ațintiș, județul Mureș, pe catedra de fizică-chimie.

De la 1 septembrie 1973, Matei Dumitru, timp de 18 ani, a activat ca profesor titular pe catedra de fizică-chimie de la Școala Generală din satul Toaca, comuna Hodac, din județul Mureș. Aici, profesorul Dumitru Matei a fost foarte respectat de elevi, de colegii profesori și de săteni pentru probitatea sa profesională, pentru conduita sa morală și pentru acțiunile culturale și educative pe care le-a susținut și coordonat.

Matei Dumitru, la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, și-a susținut definitivatul în învățământ, gradul II didactic și gradul I didactic, cu lucrarea ,,Laureați ai Premiului Nobel în fizică'', avându-l coordonator de lucrare pe regretatul profesor universitar dr. Constantin Cosma de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

La Toaca, profesorul Matei Dumitru a îndeplinit, timp de cinci ani, funcția de director al școlii, fiind preocupat în permanență de buna pregătire teoretică și practică a elevilor, de frecvența acestora, precum și de dotarea școlii cu material didactic. Tot în timpul titulaturii la Toaca, a fost numit în funcția de director al Căminului cultural din comuna Hodac, unde a desfășurat, alături de dascălii și cetățenii comunei, activități culturale și pline de conținut artistic și educativ în același timp.

Echipa de fluierași din localitate a obți-nut locul I pe țară la Festivalul concurs “Cântarea României”. Între timp, domnul profesor Matei Dumitru, împreună cu un grup de colaboratori, a reușit să formeze și să instruiască un cor mixt pe patru voci, compus din peste 80 de persoane. Corul mixt din Hodac a reușit să obțină locul II la Festivalul concurs “Dumitru Georgescu Chiriac”, desfășurat la Pitești. Între timp s-a inaugurat la Hodac clădirea nouă a Căminului cultural, iar cu această ocazie, renumitul cor Madrigal din București a susținut un concert, condus de maestrul Marian Constantin.

Matei Dumitru, a reușit în această perioadă să urmeze și să absolve, la U.B.B. Cluj-Napoca, studiile universitare de lungă durată. La începutul anului 1991, profesorul Matei Dumitru a participat la concursul pentru ocuparea postului de inspector școlar la I.Ș.J. Mureș. În urma acestui concurs a fost declarat admis, funcționând timp de șapte ani în calitate de inspector școlar la resurse umane.

Din data de 1 septembrie 1998 a fost director la Școala Gimnazială nr. 6 din municipiul Târgu-Mureș, având catedra rezervată la Școala Gimnazială Romulus Guga din localitate. Între timp, Școlile Gimnaziale nr. 6 și nr. 7 s-au unificat, iar în urma concursului de director, profesorul Matei Dumitru a îndeplinit funcția de director, iar mai apoi, pentru puțin timp, a deținut funcția de director adjunct.

În anul 2008, profesorul Matei Dumitru s-a pensionat, a continuat să lucreze, la plata cu ora, în mai multe unități școlare din localitate sau din vecinătate. În acest an școlar, profesorul Matei Dumitru mai prestează încă 12 ore la catedră, aflându-se în al 52-lea an de activitate.

La vârsta de 28 de ani, tânărul Matei Dumitru și-a unit destinul cu educatoarea Viorica Maria, din Toaca. Împreună, soții Matei au doi copii. Sergiu, fiul cel mare, este comisar-șef la poliție, iar soția, secretară la Gimnaziul Al.I. Cuza. Fiul cel mic, Paul, este inginer la Eon Gaz, iar soția, medic psihiatru.

Prof. Simion Bui

1 comentariu

Lasă un comentariu