Proiect revoluționar la SCJ Mureș: Peste 1.000 de mureșeni din comunități vulnerabile au beneficiat de screening pentru tuberculoză

Distribuie pe:

Astăzi, la sediul Spitalului Clinic Județean Mureș a avut loc evenimentul închiderii proiectului “Îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate la nivelul comunităților vulnerabile din județul Mureș prin creșterea accesului populației vulnerabile, inclusiv romi, la servicii de sănătate de tip preventiv pentru bolile prioritare pentru sănătatea publică”, apel finanțat în cadrul programului “Provocări în sănătatea publică la nivel european” - Mecanismul Financiar SEE 2014-2021. Proiectul a început în 27.10.2022 și a fost finalizat în 27.04.2024. Valoarea proiectului a fost de 4.893.337,40 lei.

La eveniment au participat managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, medic primar pneumolog (Secția Pneumologie SCJ Mureș) Szasz Carmen, managerul de proiect, dr. Ianosi Edith Simona, directorul medical al SCJ Mureș, Ștefan Răduț, directorul Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză multidrog-rezistentă (ASPTMR) și Bianca Nițion, membru ASPTMR.

“A fost un proiect provocator de care sunt foarte mândru. Spitalul Clinic Județean Mureș este un deschizător de drumuri pentru faptul că accesează aceste finanțări. Spitalul a făcut un lucru revoluționar: a demonstrat că se poate face screening pentru tuberculoză la nivel local.  Faptul că am reușit să ajungem în comunități. Sunt extrem de încântat că am fost parte în proiect”, a declarat Ștefan Răduț, directorul ASPTMR.

Dr. Szasz Carmen, managerul proiectului, a prezentat rezultatele implementării acestuia. “Un obiectiv important din proiect a reprezentat-o realizarea de investiții, respectiv renovarea dispensarului TBC Târgu Mureș (din curtea Secției de Pneumologie - n.r.) prin compartimentare, reînnoirea finisajelor, achiziționarea de mobilier și aparatură. A fost achiziționat un aparat de radiologie nou și o utilitară de 8 + 1 locuri. Activitatea cea mai importantă a proiectului a fost desfășurarea campaniei de screening și a celei de informare”.

De campania de screening, desfășurată în comunitățile vulnerabile din 24 sate din județul Mureș, au beneficiat 1.046 de persoane. Dintre acestea, 3 au fost depistate cu tuberculoză și 13 cu SARS COV 2. În urma derulării proiectului s-a constatat că 40% din populația vulnerabilă din acele localități trebuie să se deplaseze între 3 și 6 kilometri până la cel mai apropiat dispensar iar 34% din populație trebuie să meargă pe jos cel puțin 7 kilometri până la cel mai apropiat dispensar. În total, ca urmare a implementării acestui proiect au fost educate și informate 2.229 de persoane.

“Spitalul Clinic județean Mureș are în continuare, în perspectivă un țel în creșterea calității actului medical în sine și a siguranței pacienților. Avem alte proiecte în derulare, inclusiv cu Clinica de Pneumologie unde se fac renovări majore”, a declarat managerul SCJ, dr. Ovidiu Gîrbovan în încheierea evenimentului.

Operator de program a fost Ministerul Sănătății, iar promotorul a fost Spitalul Clinic Județean Mureș. Partener donor de proiect: LHL's International Tuberculosts Foundation (LHL International), din Norvegia. Grensen 3, 0159 Oslo, Norway. Un alt partener al acestui proiect a fost Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză multidrog-rezistentă.

Lasă un comentariu