Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea!

Distribuie pe:

Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită, transmite directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, având în vedere că în această perioadă din an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici și bere.

“La cumpărarea produselor din carne tocată acordați o atenție deosebită aspectului produsului, urmăriți modul de etichetare, nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilității minimale/datei limită de consum și a ingredientelor alergene. Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare și care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită!”, a scris, sâmbătă, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Acesta recomandă consumatorilor să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială, riscând astfel să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

În ceea ce privește berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.

“În cazul în care petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiți atenți la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate, și anume: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate”, a subliniat directorul general al ANPC pe rețeaua de socializare.

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.

“Și un ultim sfat, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorește să reclame calitatea/siguranța unui produs”, atenționează reprezentantul ANPC.

În urma acțiunilor de supraveghere și control desfășurate de comisarii ANPC în anii trecuți, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse și proceduri nesigure care puneau în pericol viața și sănătatea consumatorilor, precum: materii prime cu data limită de consum depășită (cârnați, carne de mici, băuturi răcoritoare); materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muștar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire; nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare a produselor; prezența la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roșii, ceapă, cartofi, castraveți); utilizarea unor grătare neigienizate corespunzător și a unor ustensile pentru bucătărie degradate (clești pentru grătar, cuțite) etc.

De asemenea, au mai existat și deficiențe de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potențial alergen, faptul că preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afișării datei limită de consum, a mai scris Paul Anghel, în postarea sa de pe pagina sa de socializare.

(Agerpres)

Lasă un comentariu