Emoțiile și influența lor asupra destinului

Distribuie pe:

Cei mai mulți dintre noi consideră că gândurile și programele mintale sunt cele care ne controlează destinul, fără să pună prea mare preț pe forța emoțiilor. Desigur, gândurile și programele mintale își au importanța lor, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.

Însă, cei care nu reușesc să își controleze emoțiile devin irascibili, își pierd ușor controlul, sunt mereu nervoși și frustrați, părându-li-se că nimic nu le iese așa cum își doresc.

Conștientizarea

Psihologul Stelian Chivu, citat de adevaul.ro, afirmă că tocmai de aceea este esențial să ne conștientizăm stările și să aflăm în ce circumstanțe apar anumite emoții, pentru ca apoi să le putem elimina gradual pe cele negative sau măcar să le aducem sub control, pentru ca ele să nu ne mai dirijeze viața.

“Puterea emoțională este un concept complex, care se referă la toate procesele emoționale ale unei persoane. Emoțiile pozitive sunt un adevărat balon de oxigen pentru sănătatea noastră, însă există și reversul medaliei. Anumite emoții negative, numite șocuri emoționale, pot provoca chiar un stop cardiac.

Mai multe studii științifice au stabilit că însăși ADN-ul este influențat de emoțiile puternice, indiferent că sunt pozitive sau negative. Anumite emoții pot fi moștenite genetic, în timp ce altele sunt dobândite pe parcursul vieții”, explică psihologul.

Ce ne ajută

Potrivit acestuia, sănătatea emoțională este la fel de importantă ca și sănătatea corpului fizic și că există cinci elemente care ne ajută să ne dezvoltăm puterea emoțională.

Primul este să ne dăm voie să simțim, deoarece sunt multe persoane care nu mai iubesc de frică să nu sufere ulterior. Al doilea element este să aflăm ce emoții ne domină. Unii dintre noi sunt mai mereu triști, în timp ce alții sunt permanent supărați sau nervoși.

Al treilea element este cât de repede putem schimba o stare negativă. Dacă îți ia o zi ca să scapi de o emoție negativă, puterea ta emoțională lasă de dorit, însă dacă îți ia un minut înseamnă că ai o forță emoțională remarcabilă.

Al patrulea element este cât de mult putem păstra o emoție pozitivă. Dacă reușim să facem asta timp de câteva ore sau o zi, este bine, însă dacă ne schimbăm dispoziția de la un minut la altul este nevoie de mult timp și răbdare ca să putem menține cât mai mult emoțiile pozitive.

Al cincilea element este capacitatea noastră de a dărui o emoție pozitivă celor din jur. De remarcat este că emoțiile pot fi nu doar pozitive sau negative, ci și neutre.

“Puterea emoțiilor este dată de intensitatea lor și de cât timp sunt trăite și ea se antrenează ca orice mușchi al corpului. De pildă, puterea emoțională negativă poate fi devastatoare. Frica generalizată poate duce la isterie în masă, de exemplu”, explică specialisatul.

E nevoie de cinci emoții pozitive pentru a șterge una negativă...

În psihologie există și o scală ce vizează emoțiile pozitive puternice. Pe locul șapte este mulțumirea, iar pe șase este speranța. Urmează optimismul pe locul cinci, în timp ce pe locul patru este credința.

Pe locul al treilea este entuziasmul, iar locul al doilea este ocupat de pasiune. Primul loc este ocupat de mai multe emoții (autoaprecierea, iubirea de sine, libertatea interioară, autocunoașterea), însă în vârful piramidei se află bucuria.

“Cu cât reușim să trăim bucuria mai intens și mai des, cu atât vom avea o putere emoțională mai mare. Gândiți-vă că este nevoie de cinci emoții pozitive ca să ștergem un negativă.

Gestionarea emoțiilor este foarte importantă pentru că în acest fel vom putea să controlăm conflictele, stresul, anxietatea și implicit propria sănătate a organismului. Dacă nu reușim să ne controlăm emoțiile, vom deveni sclavii lor. Însă, dacă prețuim libertatea, este necesar să ne eliberăm emoțiile din sclavia gândurilor negative.

Încă ceva important și adevărat. Dacă nu vei lucra pentru emoțiile tale, vei lucra pentru emoțiile altora. Devenind conștient de emoțiile tale, vei face primul pas pentru a le controla și a deveni mai puternic. Cine își stăpânește emoțiile își controlează cu adevărat viața”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

(Sursa foto: pexels.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu