Tinerii sub 30 de ani din Ungaria vor primi sprijin pentru salarii, chirii, călătorii și formare pentru a-și găsi un loc de muncă

Distribuie pe:

Programul “Garanția pentru Tineret Plus” al Guvernului ungar este construit pe patru piloni: sprijin pentru salarii, pentru chirie, călătorie și recalificare, a detaliat, marți dimineața, Sándor Czomba, secretar de stat responsabil cu politicile de ocupare a forței de muncă în cadrul Ministerului Economiei Naționale din Ungaria (NGM), citat de MTI.

Acesta a explicat că pe piața muncii mai există rezerve în rândul celor peste 50 de ani, precum și al celor sub 30 de ani, scopul programului recent lansat fiind creșterea ocupării forței de muncă.

Programul ajută tinerii sub 30 de ani, care nu mai studiază și încă nu lucrează, să obțină experiență de muncă, a subliniat acesta.

Primul și cel mai important element al programului este sprijinul salarial: timp de patru sau șase luni, guvernul preia de la angajatori 50% din salariul brut. Dacă locul de muncă este la peste 60 de kilometri de domiciliu, tânărul înregistrat ca solicitant de loc de muncă poate primi, timp de maxim un an, până la 186.000 de forinți (2.347 lei) subvenție pentru chirie, a explicat politicianul.

Sprijinul pentru costurile de călătorie poate fi solicitat dacă locul de muncă este în raza a 60 de kilometri de domiciliu. Suma lunară poate fi de 10.000-12.000 de forinți (126-151 lei) pentru fiecare 10 kilometri, a adăugat acesta.

Al patrulea pilon al programului oferă oportunități de schimbare a meseriei sau recalificare. În această perioadă, sprijinul financiar acordat participanților la formarea profesională poate ajunge până la 150% din salariul minim pe economie, a evidențiat ministrul.

Sándor Czomba a menționat că programele guvernamentale, precum și numeroasele investiții care se lansează în regiunile estice și sudice ale Ungariei, pot ajuta tinerii să se angajeze, crescând astfel ocuparea forței de muncă, notează sursa citată.

Lasă un comentariu