Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat de președinte

Distribuie pe:

Vladimir Putin a depus marți jurământul pentru al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse, cu o durată de șase ani, într-o ceremonie boicotată de SUA și de multe țări ale Uniunii Europene din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters și AFP.

Într-o ceremonie oficială organizată la Marele Palat al Kremlinului, Putin a jurat cu mâna dreaptă pe un exemplar al Constituției pe care a modificat-o în 2020 pentru a elimina obstacolul legal care îl împiedica să continue la putere, notează EFE.

“În exercitarea atribuțiilor de președinte al Federației Ruse, jur să respect și să protejez drepturile și libertățile omului și ale cetățeanului, să respect și să apăr Constituția Federației Ruse, să protejez suveranitatea și independența, securitatea și integritatea statului, să slujesc cu fidelitate poporul”, a declarat Putin, în prezența șefilor Dumei (camera inferioară a parlamentului rus) și Consiliului Federației (Senatul).

A conduce Rusia este “o mare onoare, o responsabilitate și o datorie sacră”, a spus Vladimir Putin în intervenția scurtă care a urmat depunerii jurământului.

El le-a promis rușilor că vor învinge “împreună” și vor ieși “mai puternici dintr-o perioadă dificilă”, în plin conflict militar cu Ucraina. “Suntem un popor unit și mare și împreună vom depăși toate obstacolele. Împreună vom câștiga”, a afirmat Putin.

Totuși, el a adăugat că Moscova nu exclude dialogul cu Occidentul, însă a precizat că el trebuie să se desfășoare de pe poziții de egalitate.(Sursa: www.digi24.ro)

Suspiciuni de spionaj în beneficiul Chinei: Percheziții în biroul unui eurodeputat AfD de la Bruxelles

Parchetul federal german a anunțat că a efectuat marți percheziții în birourile ocupate de eurodeputatul AfD Maximilian Krah la Parlamentul European, în cadrul anchetei privind suspiciuni de spionaj în beneficiul Chinei care îl vizează pe unul dintre asistenții săi, relatează AFP și Reuters.

Maximilian Krah, cap de listă al partidului de extremă dreaptă la scrutinul din 9 iunie, nu este vizat de aceste acuzații și percheziția biroului său din Bruxelles intră în cadrul unei proceduri “care vizează martori”, a precizat parchetul într-un comunicat.

Perchezițiile sunt legate de arestarea pe 23 aprilie a lui Jian Guo, un colaborator al eurodeputatului, acuzat că a spionat opozanți chinezi în Germania și că a pus la dispoziția unui serviciu de informații chinez informații despre Parlamentul European.

“Parlamentul European și-a dat acordul pentru pătrunderea în sediu”, a indicat parchetul, reamintind că un apartament al lui Jian Guo de la Bruxelles a fost deja percheziționat pe 24 aprilie.

Parchetul federal belgian a declarat pentru AFP că a supervizat procedura.

Maximilian Krah a confirmat percheziția “biroului fostului colaborator”, într-o postare pe contul său de pe rețeaua de socializare X.

“Era previzibil după arestarea sa și nu este deci nimic surprinzător”, a scris el, exprimându-și mirarea că a durat “atât timp” pentru a face acest lucru.

“Nici eu și niciun alt membru al personalului nu suntem vizați”, a adăugat el.

Dezvăluirile, de la sfârșitul lui aprilie, a suspiciunilor de spionaj ale unui agent chinez în Parlamentul European au alimentat temerile de ingerință ale Beijingului vizând subminarea democrațiilor europene înainte de alegerile din iunie.

Cazul a apărut a doua zi după arestarea în Germania a trei cetățeni acuzați că spionează tot în beneficiul Chinei și inculparea a două persoane la Londra pentru suspiciuni similare.

Serviciile speciale poloneze au descoperit și dezactivat dispositive de ascultare într-o cameră unde urma să se reunească guvernul

Serviciile speciale poloneze au descoperit și dezactivat dispozitive de ascultare într-o încăpere în care consiliul de miniștri al Poloniei urma să aibă marți o reuniune, a anunțat purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale, informează Reuters.

Polonia, un hub al livrărilor militare occidentale pentru Ucraina, care luptă împotriva invaziei ruse, se află în stare de alertă ridicată pentru orice semn de activitate de spionaj.

“Serviciul de Protecție a Statului, în cooperare cu Agenția de Securitate Internă, au detectat și dezactivat aparate ce puteau fi folosite pentru ascultare într-o cameră în care urma să aibă loc astăzi o reuniune a Consiliului de Miniștri, la Katowice”, a scris Jacek Dobrzynski pe platforma socială X.

“Serviciile desfășoară în continuare activități în acest sens”, a adăugat Dobrzynski.

Luni, guvernul de la Varșovia a anunțat că verifică dacă un judecător polonez, care avea acces la informații confidențiale și a cerut azil politic în Belarus, desfășurase activități de spionaj.

Lasă un comentariu