O nouă sentință judecătorească reconfirmă apartenența Cheilor Bicazului la județul Neamț

Distribuie pe:

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a pronunțat o nouă hotărâre judecătorească favorabilă județului Neamț, în litigiul cu județul Harghita, pe tema Cheile Bicazului, informează Instituția Prefectului - Județul Neamț. (https://nt.prefectura.mai.gov.ro/cheile-bicazului-reconfirmate-ca-fiind-ale-neamtului-printr-o-noua-sentinta/)

 Prefectul județului, Adrian Bourceanu: “La 25 aprilie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondată cererea de revizuire pe care județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a formulat-o împotriva deciziei civile pronunțate de Curtea de Apel Târgu Mureș în cauza referitoare la anularea procesului verbal de delimitare încheiat în 1998 între reprezentanții Municipiului Gheorgheni, județul Harghita și cei ai comunei Bicaz Chei, județul Neamț. Prin acest proces verbal a fost recunoscut traseul hotarului administrativ dintre cele două localități”.

Scurt istoric.

Litigiile între autoritățile administrației publice din județele Harghita și Neamț, care durează de mai bine de 10 ani, au avut ca obiect anularea unui proces verbal de grănițuire în zona Cheile Bicazului (județul Neamț), încheiat în 1998, “prin inducerea în eroare” a reprezentanților administrației harghitene, susțin acestea din urmă. În 2019, Tribunalul Prahova a dat câștig de cauză celor din Harghita, astfel încât, o suprafață de aproximativ 6.000 de hectare din comuna Bicaz-Chei urma “să se mute” din Neamț în județul vecin, să intre, cu alte cuvinte, în administrarea județului Harghita. Practic, instanța a stabilit o altă graniță, cu 4 kilometri înspre județul Neamț, iar zona urma să se numească “Strâmtoarea Becas”.

Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Ploiești de către autoritățile nemțene, nemulțumite că Tribunalul, depășindu-și competențele, a stabilit, practic, o altă limită de hotar între două unități administrativ-teritoriale, deși normele în materie (Legea nr. 2/1968 privind împărțirea administrativ-teritorială a țării pe județe) nu au fost modificate până în prezent.

În anul 2022, administrația harghiteană s-a adresat, din nou, instanței, acțiune respinsă atât la fond, de Tribunalul Harghita, cât și la recurs, de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Decizia instanței mureșene a fost atacată cu cerere de revizuire, respinsă, și aceasta, de Înalta Curte de Casație și Justiție prin hotărârea pronunțată la 25 aprilie 2024, care, însă, nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, tot la ÎCCJ - completul de 5 judecători ai Secției de contencios administrativ și fiscal.

 “În situația în care județul Harghita va ataca această hotărâre cu recurs, Instituția Prefectului - Județul Neamț va face în continuare toate demersurile procedurale pentru a se menține decizia pronunțată de instanța supremă, decizie pe care o apreciem ca fiind temeinică și legală. Dar personal, trecând prin prisma experienței profesionale, am încredere că  lucrurile vor rămâne neschimbate. Adresez sincere mulțumiri tuturor celor implicați în acest caz greu, complex, soluționat în favoarea Neamțului: colegii mei din Instituția Prefectului Neamț, Consiliul Județean Neamț, OCPI, Primăria Bicaz Chei etc.”, a mai declarat prefectul Adrian Bourceanu.

Pe parcursul proceselor, reprezentanții administrației publice din Harghita au susținut că “niciodată Cheile Bicazului n-au aparținut de județul Neamț”, în speță fiind vorba de încercarea “de a se rupe din teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni”: “Consiliul Județean Harghita nu va pierde Cheile Bicazului. Nu renunțăm”, susține președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, potrivit căruia apartenența Cheilor Bicazului la județul Harghita se bazează pe documente și hărți militare anterioare, prin urmare, este mai mult decât probabil că administrația harghiteană va face uz de ultima încercare de a muta celebrul defileu din județul Neamț în județul Harghita.

De notat că, pe parcursul celor 10 ani de litigii, în rândul populației românești din zonă au circulat diverse zvonuri și scenarii privind eventuale interese imobiliare sau legate de izvoarele de apă, a căror exploatare ar fi fost mai ușor de negociat via Budapesta.

“Cheile Bicazului, unul dintre cele mai spectaculoase zone din Ținutul Secuiesc, este un defileu de origine tectonică în Munții Hășmaș. Declarate arie protejată în 1971, astăzi fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, singurul parc național din Ținutul Secuiesc. O mică parte a defileului se află în județului Neamț, iar cea mai mare parte în județul Harghita. În această zonă se găsesc numeroase atracții naturale, printre care Lacul Roșu, Hășmașu Mare și Piatra Singuratică”, potrivit agenției ungare de presă MTI. (foto - pixabay.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu