De ce acceptăm relațiile dificile

Distribuie pe:

Cu toții știm că relațiile umane sunt complexe și variate, iar pe parcursul unei vieții ne întâlnim cu o multitudine de personalități diferite. Unii oameni ne umplu viața de bucurie și inspirație, în timp ce alții ne pot provoca frustrare și disconfort.

Cu toate acestea, psihologii, citați de eva.ro, afirmă că, deseori, alegem să menținem relații chiar și cu oameni pe care îi considerăm dificili, iar acest comportament aparent contradictoriu merită explorat pentru a înțelege dinamica relațiilor umane și mecanismele psihologice care stau la baza acestor alegeri.

Factori psihologici și emoționali - Potrivit specialiștilor, unul dintre motivele principale pentru care oamenii aleg să mențină relații cu persoane dificile este legat de atașamentul emoțional. Adesea, acești oameni dificili fac parte din cercul nostru apropiat sau familial, făcând astfel mai grea ruperea legăturilor. Sentimentele de loialitate, datorie sau chiar frica de singurătate pot face ca oamenii să tolereze comportamente negative.

De exemplu, în familii, legăturile de sânge pot servi ca un puternic motivator în menținerea conexiunilor, indiferent de dificultățile întâmpinate. Copiii pot simți o datorie față de părinți, chiar și atunci când aceștia din urmă sunt autoritari sau abuzivi. În relațiile de prietenie, istoria comună și amintirile plăcute pot oferi suficientă greutate pentru a compensa momentele dificile.

Speranța schimbării - Mulți oameni rămân în relații dificile deoarece nutresc speranța că persoana în cauză se va schimba. Aceasta este o trăsătură umană fundamentală, optimismul, care ne poate motiva să vedem potențialul în ceilalți, chiar și atunci când acesta nu este vizibil.

În cazul relațiilor romantice, de exemplu, partenerii pot rămâne împreună în ciuda comportamentului toxic al celuilalt, motivându-se prin iubire și speranța că relația se va îmbunătăți.

Beneficiile nesigure - În ciuda provocărilor, relațiile cu oameni dificili pot aduce anumite beneficii. De exemplu, unele persoane dificile pot excela în anumite domenii ale vieții, oferind astfel acces la resurse, informații sau rețele sociale valoroase. În contextul profesional, tolerarea unui șef dificil poate fi văzută ca un compromis necesar pentru avansarea în carieră sau pentru realizarea obiectivelor personale.

Interacțiunile cu persoane dificile ne pot împinge la autoreflecție și creștere personală. Ele pot servi ca un catalizator pentru dezvoltarea răbdării, a proiectelor și a abilităților de comunicare.

De multe ori, prin rezolvarea conflictelor și gestionarea relațiilor dificile, oamenii își dezvoltă o mai bună înțelegere de sine și își îmbunătățesc abilitățile interpersonale.

Confortul familiarității - În opinia experților, un alt motiv pentru care oamenii aleg să rămână în relații dificile este familiaritatea. Schimbarea este adesea însoțită de incertitudine și anxietate.

Chiar și o relație negativă poate fi confortabilă într-un mod pervers, deoarece este predictibilă. Oamenii pot prefera diavolul pe care îl cunosc, decât să se aventureze în necunoscut.

În unele cazuri, persoanele dificile pot excela în manipularea emoțională, făcându-i pe ceilalți să se simtă obligați să rămână în relație. Aceste persoane pot utiliza tactici precum vinovăția, rușinea sau chiar amenințările pentru a-și ține aproape victimele, iar acestea pot avea dificultăți în a recunoaște manipularea sau pot simți că nu au alte alternative.

*

Motivațiile pentru menținerea relațiilor cu oameni dificili sunt diverse și complexe, implicând o împletire de factori emoționali, psihologici și circumstanțiali.

Recunoașterea acestor motive poate fi primul pas în evaluarea dacă o relație merită efortul depus, precum și în stabilirea limitelor sănătoase. În cele din urmă, fiecare persoană trebuie să decidă ce este cel mai bine pentru sănătatea și bunăstarea sa emoțională și să aleagă în consecință. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu