Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România. Vreme instabilă în toată țara

Distribuie pe:

Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România, dar vestea bună este că a scăzut mult în intensitate. Totuși, mai întâi în zonele montane și apoi în toată țara, va provoca ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. De asemenea, temperaturile cresc, așa că ne pregătim pentru o săptămână cu vreme caldă și instabilă.

Luni, ploile, vijeliile și grindina se vor manifesta în zonele montane și izolat în unele regiuni din vest, centrul și nordul țării, după care, se vor extinde către vest și sud-vest, iar de joi vor cuprinde întreaga țară.

În paralel, avansează și un val de aer cald și umed, care va aduce temperaturi destul de ridicate. Astfel, vor fi maxime de 28 de grade toată săptămâna, ușor scăzute în zonele unde va ploua, dar în weekend se va ajunge la maxime termice de 30 de grade.

Iată cum va fi vremea pe zile:

Miercuri și joi

• Instabilitate mai accentuată, generalizată la nivelul întregii țări.

• Va ploua în mai toată țara, dar cantitățile de apă vor fi mai mari în jumătatea de vest a teritoriului. Pentru intervale scurte de timp, se poate ajunge la peste 30 l/metru pătrat.

• Vor fi și căderi de grindină și vijelii în intervale scurte de timp.

• Fenomenele meteo nu sunt generalizate pe tot parcursul zilei, ci vor fi de scurtă durată, mai ales după-amiaza și seara.

De vineri până duminică

• Scade instabilitatea atmosferică.

• Va mai ploua răsleț doar în regiunile de deal și la munte.

• Cresc temperaturile, până la 30 de grade în estul și nord-estul țării.

Europa, măturată de ciclon

În ultimele zile au fost fenomene meteo extreme în Europa. Coduri de vreme rea au fost emise în 17 țări europene. În Germania, inundațiile și grindina au făcut ravagii, fiind înregistrate cantități record de precipitații. Și Franța, Belgia, Olanda au fost serios afectate, iar în Italia, vântul a fost devastator.

Meteorologii spun că și finalul lunii mai și începutul lunii iunie vor fi marcate de un grad ridicat de instabilitate atmosferică, activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor fiind destul de mare în această perioadă.

Lasă un comentariu