Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR lansează o invitație la dialog: “30 pentru 2030 - Priorități pentru IMM-urile din România”

Distribuie pe:

Într-o epocă în care întreprinderile mici și mijlocii sunt esențiale pentru vitalitatea economică și într-un demers ambițios de a susține creșterea și reziliența IMM-urilor românești, Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) lansează proiectul “30 pentru 2030 - Priorități pentru IMM-urile din România”.

Ne propunem ca acest document să servească drept catalizator pentru o serie de discuții cu toți stakeholderii relevanți, atât la nivel național, cât și european, dezbateri care să conducă - pentru fiecare dintre cele 30 de priorități - la soluții personalizate ce se potrivesc contextului românesc și de care să beneficieze IMM-urile din România. În esență, documentul a fost conceput ca un instrument care să stea la baza unei platforme pentru parteneriat constructiv, concret, deschis și transparent, și care să încurajeze dialogul social, colaborarea și încrederea între toate părțile implicate.

Context european și inițiative recente

În contextul discuțiilor strategice care au loc la nivel european, este mai mult decât evident că economia UE trebuie să se reconfigureze strategic pentru a rămâne relevantă pe plan global.

Raportul Enrico Letta despre Piața Unică subliniază necesitatea consolidării pieței interne pentru a sprijini competitivitatea globală a IMM-urilor: este evidențiată importanța eliminării barierelor din calea liberei circulații a bunurilor și serviciilor, și propune măsuri pentru a facilita accesul IMM-urilor la piețele europene și internaționale.

De asemenea, este esențial să începem discuțiile aplicate despre Politica de Coeziune post-2027: aceasta trebuie să joace un rol crucial în reducerea disparităților regionale, în eliminarea treptată a “buzunarelor de subdezvoltare” și în promovarea unei dezvoltări economice echilibrate în întreaga Uniune Europeană.

În plus, Declarația de la Antwerp pentru un Pact Industrial European, care să fie complementar Pactului Verde European, subliniază necesitatea unui angajament comun pentru a sprijini tranziția ecologică și digitală a IMM-urilor. Această declarație propune inițiative pentru a promova inovația, sustenabilitatea și competitivitatea IMM-urilor, asigurându-se că niciun sector nu este lăsat în urmă în această tranziție.

O viziune pentru 2030: o abordare cuprinzătoare și bazată pe colaborare

“30 pentru 2030 - Priorități pentru IMM-urile din România”, documentul de poziție lansat de echipele OFA UGIR, cuprinde un spectru larg de teme de interes, oferind o abordare echilibrată a dezvoltării IMM-urilor care ține cont, în același timp, de provocări societale, de mediu și economice mai ample.

Prioritățile cuprinse în acest document își propun să susțină creșterea, reziliența, sustenabilitatea și competitivitatea IMM-urilor românești în următorul deceniu, abordând o serie de domenii critice, de la inovația tehnologică și practicile sustenabile până la incluziunea socială și egalitatea de gen în economie.

A. Progresul tehnologic și transformarea digitală;

B. Sustenabilitatea pe parte de mediu și eficiența și independența energetică;

C. Stabilitatea financiară și accesul la resurse;

D. Incluziunea socială, egalitatea de gen și împuternicirea;

E. Educația, dezvoltarea competențelor și adaptabilitatea forței de muncă;

F. Îmbunătățirile de reglementare și de infrastructură.

“În contextul actual, întreprinderile mici și mijlocii joacă un rol esențial în menținerea vitalității economice a României și a Europei. Este esențial să ne concentrăm pe crearea unui mediu de afaceri care să fie inclusiv și care să valorifice diversitatea. La Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), ne-am asumat misiunea de a sprijini în mod deosebit femeile antreprenor și tinerii antreprenori. Aceste grupuri aduc contribuții valoroase și idei inovatoare care pot transforma peisajul IMM-urilor din România. Prin inițiativele noastre, dorim să eliminăm barierele și să asigurăm accesul la resurse esențiale, mentorat și oportunități de colaborare. Astfel, vom ajuta IMM-urile să fie mai puternice și mai bine pregătite pentru provocările viitorului”, a declarat Mirabela Miron, președinta OFA UGIR.

“Documentul nostru strategic are ca scop susținerea dezvoltării și creșterii competitivității IMM-urilor românești pentru următorii zece ani. Am abordat diverse domenii critice, cum ar fi inovația tehnologică și practicile care să asigure o sustenabilitate competitivă pentru firmele mici și mijlocii. Lansarea acestui proiect reprezintă un început important în drumul nostru spre dezvoltarea unui sector al IMM-urilor robust și dinamic. Facem un apel către toți cei implicați - antreprenori, decidenți politici la nivel național și european, precum și comunitatea în ansamblu - să se alăture acestui efort ambițios.Suntem dedicate principiului conform căruia “Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă!” și ne asigurăm că IMM-urile din toate regiunile vor avea acces la resursele necesare pentru a prospera într-un mediu economic în continuă schimbare. Aceasta reflectă angajamentul nostru față de dezvoltarea economică, socială și teritorială coezivă, în conformitate cu principiile europene”, a declarat Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta OFA UGIR.

Contacte: Mirabela Miron, președinta OFA UGIR: mirabela.miron2@gmail.com, +40 731 166 499

Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta OFA UGIR: anamaria.icatoiu@gmail.com, +40 752 181 549

Lasă un comentariu