SUB LUPĂ: FRUCTELE ȘI LEGUMELE - ANPC a pus în transparență un Ordin privind condițiile necesare pentru comercializarea de legume și fructe

Distribuie pe:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în transparență decizională, pe site-ul propriu, www.anpc.ro, un proiect de Ordin al Președintelui ANPC, pentru a realiza o mai bună informare a consumatorilor.

“Având în vedere rezultatele acțiunilor de control pe tematica de legume-fructe, am considerat că este necesară o informare cât mai clară a consumatorilor pe etichetele produselor care se comercializează în piețe, astfel încât abrevierile țărilor de origine, calitatea/calibrul produsului și numele producătorului să fie clare și ușor de identificat de către consumatori, fără a crea confuzie sau a furniza acestora informații contradictorii despre produs” - Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Proiectul de ordin stabilește care condiții sunt necesare a fi îndeplinite de către operatorii economici care comercializează legume și fructe:

- mijloacele de măsurare trebuie să respecte cerințele de metrologie aplicabile, conform tipului și specificului produsului;

- prețul produselor trebuie să fie afișat vizibil și înscris într-o formă clară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile;

- denumirea produselor ce se comercializează trebuie să fie afișată în limba română, fără a exclude prezentarea acesteia în alte limbi;

- produsele trebuie să se comercializeze în cadrul datei durabilității minimale, conform informațiilor înscrise pe ambalaj/etichetă și/sau conform informațiilor transmise de furnizor sau producător, după caz;

- produsele ce se comercializează trebuie să aibă înscrise pe ambalaj (produse preambalate) sau pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ, după denumirea fiecărui/fiecărei produs alimentar/băuturi (produse comercializate în vrac), componentele cu efecte alergene;

- legumele și fructele ce se comercializează în interiorul piețelor trebuie să aibă afișată pe eticheta de produs următoarele informații: denumire produs și categoria de calitate; specie sau soi, după caz; țara de origine; denumire producător / ambalator / expeditor; calibrul, dacă este cazul;

- laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peștele, ouăle trebuie să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare și condițiile de depozitare stabilite de producător, precum și orice condiții specifice stabilite prin actele administrative de autorizare emise de autoritățile competente;

- vinul trebuie să fie comercializat exclusiv în spații comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menținerea caracteristicilor fizico-chimice și organoleptice ale vinului.

Propunerile și observațiile pot fi trimise, în perioada 15.05.2024 - 25.05.2024, la adresa de e-mail: secretariat@anpc.ro.

Prezentul Ordin va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Lasă un comentariu