Începe construirea Muzeului Gheorghe Șincai în Râciu

Distribuie pe:

Muzeul Județean Mureș a anunțat, joi, începerea construcției Casei in memoriam Gheorghe Șincai în comuna Râciu, localitate în care cărturarul s-a născut în urmă cu 270 de ani, mai exact în 28 februarie 1754, acesta fiind unul dintre reprezentanții de bază ai Școlii Ardelene.

“În prezența autorităților locale, reprezentanților Muzeului Județean Mureș și a constructorului, astăzi, 23 mai 2024, a avut loc ședința de lucru privind începerea execuției lucrărilor la Casa in memoriam Gheorghe Șincai din comuna Râciu. Un proiect finanțat de Consiliul Județean Mureș (...). În crearea națiunii moderne la români, majoritatea istoricilor recunosc importanța învățaților Școlii Ardelene, din rândul cărora a făcut parte și Gheorghe Șincai. Prin opera sa, de lingvist, filolog, teolog și istoric, Gheorghe Șincai s-a numărat printre părinții națiunii române moderne. Cartea «Hronica românilor și a mai multor neamuri» reprezintă prima sinteză de istorie a românilor. Împreună cu Samuil Micu, Gheorghe Șincai a tipărit prima gramatică a limbii române, «Elementa linguae daco romanae sive valachice», apărută la Viena, în anul 1780. Ca inspector al «școlilor naționale unite» din toată Transilvania, Gheorghe Șincai a organizat peste 300 de școli, pentru care a tipărit numeroase manuale didactice”, a arătat Muzeul Județean Mureș, pe Facebook.

Primarul comunei Râciu, Ciprian Belean, declara recent jurnaliștilor că ideea construirii unui muzeu sau a unei case în memoria cărturarului Gheorghe Șincai s-a născut în timpul unei expediții la Svinica, în Slovacia, locul unde este îngropat cărturarul.

“La Svinica am amenajat o piatră funerară în memoria marelui nostru cărturar, născut la Râciu. Atunci mi-am pus problema că noi îl avem pe Șincai, care este între întemeietorii Școlii Ardelene, cu peste 300 de școli înființate, și nu avem în comuna lui natală o casă memorială sau un muzeu. Am avut discuții cu cei de la Consiliul Județean Mureș și Muzeul Județean, care au fost foarte deschiși”, a declarat primarul Ciprian Belean.

Casa in memoriam Gheorghe Șincai va fi construită de Muzeul Județean Mureș în comuna Râciu, în urma unei investiții de peste două milioane de lei, aprobată de Consiliul Județean Mureș, în curtea Casei de Cultură, pe un teren cu o suprafață de 568 metri pătrați.

“Va fi o construcție de la zero. Noi ne-am documentat cum a arătat casa lui Gheorghe Șincai, pentru că nu mai există casa și atunci nici n-am putut să facem o casă memorială. Sperăm de anul acesta să ne apucăm de lucru și, dacă Dumnezeu ne ajută, anul viitor se va finaliza. Dorim ca acest muzeu memorial să fie inclus în circuitul turistic și în circuitul turistic școlar. Când eram elev, mergeam la Coșbuc sau la Rebreanu în județul Bistrița-Năsăud sau în alte zone, așa ne dorim ca acest muzeu să intre în circuitul școlar, iar elevii vor putea veni și la Râciu, la Gheorghe Șincai”, a precizat primarul.

El spune că muzeul va găzdui o expoziție care să reflecte aspecte reprezentative din viața și opera cărturarului Gheorghe Șincai.

Gheorghe Șincai s-a născut la Râciu, în 28 februarie 1754, și a decedat în 2 noiembrie 1816, în localitatea Svinica din Slovacia, însă locul în care a fost îngropat nu mai există, întrucât vechiul cimitir unde se afla mormântul cărturarului român a fost bombardat în 1944 și multe dintre morminte au fost distruse sau strămutate. (Agerpres)

Lasă un comentariu