Scriitorul român Mircea Cărtărescu, câștigătorul premiului de la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin, cu romanul “Solenoid”

Distribuie pe:

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a câștigat premiul acordat la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin, cu romanul “Solenoid”: “Sunt recunoscător tuturor celor care-au contribuit la această decizie”, a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

Recent, Mircea Cărtărescu a mai primit un premiu, Ceppo 2024 pentru proză, pentru volumul “Melancolia”. Romanul “Solenoid” a fost propus la nominalizare de Biblioteca Octavian Goga din Cluj.

Premiul este acordat de consiliul orașului. Nominalizările sunt făcute de biblioteci din orașe mari ale lumii. Cărtărescu a fost propus de Biblioteca Octavian Goga din Cluj.

Premiul acordat la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin este în valoare de 100.000 de euro, dintre care 75.000 de euro ajung la autorul cărții și 25.000 către traducător, potrivit comunicatului de presă.

În luna aprilie 2023, romanul “Solenoid” a fost desemnat cea mai bună ficțiune de către publicația Los Angeles Times în ediția 2023 a premiilor pe care le acordă deja de 43 de ani. “Încă nu-mi vine să cred că «Solenoid» a câștigat acest premiu, unul dintre cele mai importante din SUA”, a scris Cărtărescu pe Facebook, după festivitatea care a avut loc peste ocean.

Romanul Solenoid, publicat în 2015, are 838 de pagini. În 2023, de Ziua Internațională a scrisului de mână, Mircea Cărtărescu a publicat primele pagini scrise de mână ale romanelor “Orbitor” și “Solenoid”.

Mircea Cărtărescu a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură de mai multe ori în ultimii ani. În 2021 era favorit la casele de pariuri înaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură. În 2019, Mircea Cărtărescu era cotat mai bine decât Milan Kundera.

(Sursa foto: Dublin Literary Award Facebook)

Lasă un comentariu