Mirajul culorilor la Expoziția națională de pictură naivă

Distribuie pe:

Pictura naivă, o modalitate de exprimare a trăirilor, hrană pentru suflet atât prin stilul, cât și prin tematica abordată, o modalitate prin care artiștii au capacitatea de a concentra prea-plinul sufletesc într-o manieră aparent simplistă, cu explozii rafinate de culoare, cu armonii cromatice ce definesc, dând un farmec aparte lucrărilor.

Vernisajul Expoziției Naționale de Artă Naivă, ediția a V-a din ziua de 24 septembrie, a adunat oameni de cultură la Galeria de Artă „Unirea" a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, iubitori ai picturii naive. A devenit o tradiție ca, în fiecare toamnă, mureșenii să se bucure de Expoziția Națională de Pictură Naivă. Artiști veniți din județe îndepărtate și-au expus lucrările pe simeze: Cristian Bândilă, din Ploiești, Adina Bobu, din Brăila, Ana Bota, din județul Alba, Gheorghe Clint, Maria Margoș, Mihaela Damian și Gheorghe Parascan, din Bacău, Magdalena Demeter, Ildiko Jung, Aranka Lațco și Teodor Moraru, din Târgu-Mureș, Ana Viorica Fărcaș, din Reșița, Ioana Gheorghiu, din Galați, Costel Iftinchi, Ana Grunzu Calistrat Robu, Elena Robu, și Răzvan Robu din Iași, Elena Harja și Maria Mera, din Reghin, Gheorghe Idrecan, din Baia Mare, Maria Pantea, din Cluj-Napoca, Mihaela Mocanu, din Buzău, Marghit Osz, din Covasna, Monica Păcurar, din județul Sălaj, Andreea Petruțiu, din Lunca Bradului, Angela Precup, din Meștera, și Elena Susanu, din Brașov.

Vernisajul a fost însuflețit de Ansamblul „Românașii", condus de doamna instructor-coregraf Eva Albert, al Societății Culturale „Miorița", al cărei director este domnul Gheorghe Vanga și de solista Alexandra Răuță.

Domnii Ilarie Gheorghe Opriș - președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, domnul Nicolae Băciuț - director al Departamentului pentru Cultură, domnul Costel Iftinchi - director al Revistei Naționale de Artă Naivă și Czirjek Lajos - vicepreședinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș - au apreciat modul de abordare al tematicilor, rafinamentul culorilor, complexitatea compozițiilor, dar și ceea ce transmit lucrările de pe simeze, sentimente plăcute, amintirea copilăriei, obiceiuri ce compun normalitatea vieții. Domnul Nicolae Băciuț a prezentat unele aspecte ale picturii naive care ajută la dezlegarea mesajelor transmise, propunând încercarea de „descoperire a frumosului într-un orizont extins", un orizont care duce cu gândul la „arta peșterilor", o artă străveche, cu o valoare inestimabilă, plină de sensuri și semnificații.

Pentru domnul Costel Iftinchi, pictura naivă este o pasiune, un „limbaj al sufletului" prin care „naivul transmite aspecte semnificative ale vieții, aspecte care îi dau sens și căruia îi este fidel: fidel față de viața de la țară, fidel față de anii tinereții, fidel față de obiceiuri. Unele lucrări transmit, prin modul de expunere al tematicii, prin combinarea culorilor, atrag, au ecou, au sunet".

Domnul Ilarie Gheorghe Opriș, încântat, ca de fiecare dată, de realizările fiecărui membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, a lansat albumul „Culoarea satului meu", purtând semnătura doamnei Elena Haja, un album apreciat, o mândrie pentru mureșeni.

Expoziția Națională de Pictură Naivă își așteaptă admiratorii până în ziua de 10 octombrie 2016.

Lasă un comentariu