TUNELUL TIMPULUI: OAMENI, LOCURI, LEGENDE, CIUDĂŢENII ŞI OBICEIURI TRĂITE PE PĂMÂNTUL PERSAN (XIV)

Distribuie pe:

Creştinii au criticat dintotdeauna şi critică şi astăzi islamul, considerându-l o erezie, aşa după cum şi musulmanii, la rândul lor, au criticat şi continuă să critice religia creştină. Islamul nu tolerează alte religii şi deseori am avut contradicţii cu prietenii mei musulmani, pe această temă. În opinia mea, le spuneam colegilor mei iranieni, poligamia, fanatismul sau femeile lipsite de drepturi sunt doar câteva din concepţiile greşite cu privire la islam. Nu am dezvoltat niciodată subiectul, pentru a nu risca să fiu linşat, catalogat „păgân", dacă nu pe faţă, pe la colţuri cu siguranţă da.

Profesiunea de credinţă a musulmanilor este tabu: „nu există Alah în afară de Alah, iar Muhammad este trimisul său". În accepţiunea creştinilor: „nu există decât un singur Dumnezeu şi Iisus este fiul şi întruchiparea Sa". Care este adevărul?! Adevărul constă în percepţia fiecăruia dintre noi, fie că eşti musulman, fie că eşti creştin - credinţa din sinele fiecăruia dintre noi. Mulţi dintre români habar nu au de simpla diferenţă dintre „islam" şi „islamism" sau dintre „musulman" şi „islamist".

Islamul este o religie monoteistă musulmană (pace şi supunere faţă de Alah) fondată în secolul VII de către profetul Muhammad, bazată pe Coran, a doua religie din întreaga lume, după creştinism, este un mod şi un stil de viaţă, educaţie şi comportament. Această religie e funcţională, aplicată şi obligatoriu respectată în Iran. Nucleul acestei religii se află în oraşele sfinte Mecca şi Medina. Musulmanii susţin că Islamul este ultimul mesaj al lui Alah şi că Muhammad este ultimul sfătuitor al acestuia, în sensul termenilor de supunere totală învăţăturii mahomedane cu interpretarea „aflarea păcii întru Dumnezeu".

„ISLAMISM" este un termen inventat ce se referă la versiunea radical-extremistă a islamului politic. De cele mai multe ori islamul este confundat cu islamismul, termeni care se despart. Mahomedanismul este termenul prin care este definită religia islamică.

Un orientalist scoţian (W. Montgomery) exprimă percepţia musulmană asupra religiei astfel: „unica religie acceptată de Alah este islamul care face referire la viaţă în general. Aceasta nu este o chestiune privată care face referire doar la anumite persoane, atingând numai problemele şi aspectele care se regăsesc în interiorul vieţii lor, ci la ceva care este în acelaşi timp public şi privat, ceva care cuprinde întreaga structură a Societăţii, într-un mod în care oamenii sunt conştienţi. În acelaşi timp, o dogmă teologică, un cod detaliat de conduită, incluzând şi lucruri cărora oamenii le dau interpretări diferite".

Shari`a este legea islamică ce cuprinde totalitatea poruncilor lui Dumnezeu şi se referă la cei „cinci stâlpi" ai islamului: la dogmă, la dreptul privat, la dreptul penal, la viaţa socială, la interdicţiile alimentare şi la vestimentaţie în principal la femei!

Imaginea clasică a Iranului în Europa este cel mai bine reflectată de femeia iraniană în chador care trebuie să-i acopere tot corpul cu excepţia mâinilor şi a feţei. Chadorul sau hijabul e o „declaraţie politică", la fel cum e nuditatea femeiască în Occident şi nu are niciun sens să te revolte pentru că e oricum ceva inoculat de generaţii de femei. Chadorul nu este obligatoriu în familie şi în activitatea casnică, dar de la vârsta de 9 ani orice fetiţă trebuie să-şi acopere corpul în public. Chadorul este pavăza moralităţii, dar şi viziunea asupra lumii islamice. Relaţia dintre voal şi castitate nu este una de identitate, ele sunt două faţete ale aceleiaşi monede. Voalul şi castitatea sunt ca trupul şi sufletul.

Într-o ţară unde adulterul este pedepsit cu lovituri de bici sau chiar cu moartea există un cult extrem al familiei şi monogamiei şi o luptă imensă împotriva seducţiei. Când femeile încep să concureze una cu cealaltă pentru atenţia sexului opus, multe prietenii se pierd. Chadorul aduce demnitate femeii, ea nu va mai fi privită ca un obiect sexual, ci ca o fiinţă umană. Femeile îşi asumă portul islamic fără multe nazuri pentru că acoperământul corpului e un fel de garanţie a onoarei lor. O ideologie strictă a vieţii private pe care au integrat-o de multă vreme, astfel că fenomenul are o cu totul altă platformă. Unii musulmani afirmă că femeile care nu poartă chador, invită bărbaţii să le violeze. Femeile ar fi deci limitate la aceste două opţiuni: capul şi corpul acoperit sau abuzul sexual. Asimetria sexelor în Iran este evidentă de la prima vedere!

- va urma -

Lasă un comentariu