ZIUA CULTURII ROMÂNE 2018

Distribuie pe:

Un eveniment demn de remarcat și difuzat pe toate mijloacele Media, de opt ani încoace, Ziua Culturii Române este dedicată de fapt unicului poet Luceafăr din poezia românească, EMINESCU. S-au sărbătorit 168 de ani de la nașterea marelui poet nemuritor, zi de mare sărbătoare în toată țara și chiar pe alte meridiane ale lumii. Orașul Luduș s-a pregătit pentru acest eveniment organizat de către primăria orașului și Casa de Cultură „P. Hărășteanu". A fost prezent domnul primar Cristian Moldovan, nelipsit de la niciun eveniment cultural-artistic, consilierii primăriei și domnul Dorin Grama, director al Casei de Cultură, care a fost și moderatorul programului. Prima parte a sărbătorii Culturii Naționale, s-a desfășurat pe platoul din fața primăriei orașului, în aproprierea bustului poetului nepereche, operă realizată de maestrul ION VLASIU (1993). O zi de iarnă plăcută, cu soare, a permis prezența multor locuitori ai orașului, inclusiv a elevilor de la Școala Generală „Ioan Vlăduțiu" și de la Liceul Tehnologic. Doamna prof. IULIANA LUNG, de la Școala Generală, a ținut un discurs inspirat dedicat acestei sărbători. Elevii pregătiți în mod special pentru această zi, au recitat câteva din creațiile poetului, care au impreionat prin expresivitatea rostirii: Casian Cozma, Ojoc Teodor, Tămășoi Ștefana, Bologa Adina, Laura Luca. Alături de ei au recitat și elevii cercului de pictură, îndrumați de doamna Rodica Olteanu, artist plastic: Alice Kolosvari și Vlăduț Gherman. Un sobor de preoți alcătuit din părintele protopop LUCIAN VOȘLOBAN, preoții parohi CONSTANTIN SAVU, ILIE DĂIAN, MIHAIL CERCEL, VIOREL ORMENIȘAN, VALER MOLDOVAN, iar ca invitat de onoare, preotul DORU GHEAJA membru al cenaclului „LUMINĂ LINĂ", din Sibiu, a oficiat slujba religioasă de omagiere și de cinstire a memoriei poetului Eminescu, după care s-au depus coroane și flori la soclul statuii.

Partea a doua a evenimentului s-a desfășurat în sala festivă a Casei de Cultură în prezența a numeroși spectatori. Moderatorul și talentatul Dorin Grama, a prezentat momentele programului aniversar, vorbind cu multă inspirație și înțelepciune despre fiecare în parte. Domnul primar C. I. Moldovan a mulțumit tuturor pentru prezența la acest eveniment cultural special, celor care au participat pe scenă, implicându-se direct la primul important eveniment din programul Centenarului Marii Uniri. Adresează un cuvânt de mulțumire și Cenaclului „Lumină Lină", care onorează prin prezența sa orașul. „Azi, la acest eveniment am ocazia să înmânez trei titluri de onoare celor trei cetățeni ai orașului, distincția cetățeni „PRO-URBE", însoțite de plachete, care au adus o contribuție însemnată la cultura locală și națională." În aplauzele asistenței au fost invitați pe scenă: doamna prof. ANA PANDREA, domnul prof. și publicist MIRCEA GHEBOREAN și părintele protopop LUCIAN VOȘLOBAN. În cuvântul său, doamna Ana Pandrea, dorește să mulțumească lui Dumnezeu și domnului primar pentru această onoare și sprijinul acordat de-a lungul timpului în cei 47 de ani de activitate didactică, domnului Ovidiu Dancu, fost primar al orașului pentru colaborare, doamnei Rodica Olteanu artist plastic pentru „LAUDATIO"; soțului și părinților, de asemenea celor care i-au fost alături. A reprodus un citat al Maicii Tereza afirmând că „nu putem face multe lucruri în viață, dar le facem cu multă dragoste" și încheie cu sintagma „să fim mândrii că suntem români, îmi iubesc țara, România, și vă mulțumesc tuturor!"

În cuvântul său, Mircea Gheborean a mulțumit domnului primar pentru această onoare, după o îndelungă colaborare, colegului său publicist VASILE LUCA, din Sighișoara, părintelui Voșloban, care a adăugat bisericii pe lângă rostul ei obișnuit, atributele unei Case de Cultură. Părintelui CĂTĂLIN DUMITREAN, de care îl leagă o veche prietenie pentru colaborarea îndelungată în domeniul culturii. A încheiat cu urarea eminesciană: „Românie, la trecutu-ți mare, mare viitor".

Părintele protopop Lucian Voșloban a mulțumit, de asemenea, domnului primar, pentru înalta distincție, și domnului Mircea Gheborean pentru „LAUDATIO", de asemenea domnului Dorin Grama pentru prețioasa colaborare și celor care s-au gândit la acordarea acestei distincții.

Intervenind din nou, moderatorul Dorin Grama menționează că „ne așteaptă un an foarte important în 2018, de-a lungul istoriei ne-am asumat suferința crucii, pentru a reînvia ca națiune în împlinirea visului milenar de realizare a Marii Uniri. Însuși Eminescu a militat pentru unitatea poporului nostru, iar de acolo, din eternitate, sper că va auzi clopotele Catedralei Mântuirii Neamului, în noiembrie 2018". Un grup de dansatori ai ansamblului folcloric „Ardealul" compus din 10 fete 10 băieți, elevi, îndrumat de coregraful Petru Pop au prezentat trei momente folclorice. În sală au fost prezenți, ca de obicei, toți reprezentanții Media ai orașului: Radio Transilvania, ziarele Cuvântul Liber, 24 de ore, Punctul.

CENACLUL LUMINĂ LINĂ din Sibiu, prezent în orașul nostru pentru a 4-a oară, condus de preotul Cătălin Dumitrean, având 9 ani de activitate în țară și străinătate, se află la al 445-lea spectacol. În cadrul interviului pe care mi l-a acordat, preotul Cătălin Dumitrean, înaintea spectacolului, a precizat că grupul este format din 14 persoane, din care 7 soliști și 5 instrumentiști, două orgi, două chitare și naiul. Repertoriul pregătit pentru acest eveniment alcătuit din cântece patriotice este foarte bogat, cântece din repertoriul DOINEI și ALDEA TEODOROVICI, din Chișinău, regretații artiști care l-au iubit pe Eminescu nespus de mult. Soliștii vocali înzestrați cu voci armonioase și puternice IOAN IVAN, folclorist și chitarist, tânăra elevă DOMINIC SIMIONESCU (16 ani), câștigătoare a 11 concursuri de profil, preotul ALEXANDRU DĂNILĂ, studenta la medicină ANDREEA TECAR, poetul VLAD PĂRĂU, naistul MARIUS CĂTĂLIN și jurnalistul VASILE LUCA, din Sighișoara. Cea mai impresionantă voce care poate onora orice scenă de operă, septuagenarul viguros ca un stejar, preotul DORU GHEAJA (77 de ani), înzestrat cu o memorie incredibilă la această vârstă și cu o voce de tunet și armonie. Părintele începe repertoriul său cu cântecul patriotic „Treceți batalioane române, Carpații", care face ca întreaga asistență să trepideze de emoția puternică patriotică, degajată de vocea sa unică, ca o trâmbiță ce cheamă la luptă. Vorbind despre slujba de parastas, la împlinirea celor 168 de ani de la nașterea poetului aniversat, preotul a cântat două cântece din versurile cele mai cunoscute: „Mai am un singur dor" și „Pe lângă plopii fără soț". În încheierea repertoriului său a cântat imnul lui Ștefan cel Mare, și cântece patriotice „Tu Ardeal, Iancule Mare", împreună cu toți spectatorii în picioare. O atmosferă demnă de aniversarea Anului Centenar al Marii Uniri, într-un oraș din Transilvania. Fondatorul și conducătorul cenaclului „Lumină Lină", preotul Cătălin Dumitrean, a parcurs întregul concert de aproape 3 ore, însoțind fiecare solist cu vocea s-a plăcută și viguroasă de tenor. Concertul a început cu Imnul Național „Deșteaptă-te române", care a ridicat în picioare întreaga sală. În acest context artistic, preotul C. Dumitrean a motivat ziua de 15 ianuarie, ca fiind „o zi de Mecena Națională, în care preamărim cultura românească și pe Eminescu, care ne-a adus pe toți aici, prin poezie, cântec și dragoste de neam. Aplaudați acum Dorul de Eminescu (aplauze îndelungate). Dacă n-ar fi Eminescu, viața noastră nu ar fi nimic, fiindcă EMINESCU-I ROMÂNIA". Mulțumim „LUMINĂ LINĂ"!

Lasă un comentariu