Angajații cu timp parțial nu vor mai plăti contribuții la nivelul salariului minim!

Distribuie pe:

În ședința de joi, 8 februarie 2018, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (deci, cu aplicare imediată), care asigură conservarea venitului net pentru angajații care lucrează part-time, atât în sistemul public, cât și în mediul privat.

„Începând cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de muncă cu timp parțial li se vor reține contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate raportate la venitul brut de care beneficiază, iar diferența până la nivelul contribuțiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportată, în numele angajatului, de instituția bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat.

De asemenea, se introduce o nouă măsură pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate în concediul medical și care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate în această situație, contribuțiile de asigurări sociale vor fi calculate în raport cu venitul brut de care beneficiază persoana (indemnizația de șomaj), și nu în raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislația anterioară", precizează Guvernul.

Din păcate, Guvernul nu aduce nicio lămurire despre modul legal în care poate obliga angajatorii din mediul privat să achite contribuțiile respective la nivelul salariului minim brut pe țară pentru salariații cu timp parțial de lucru (sub opt ore pe zi).

Lasă un comentariu