Dintr-un comunicat de presă al Parlamentului European, citat de Agerpres, aflăm că este posibil să se renunțe la modificarea bianulă a orei, care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară și care are loc, în prezent, în ultimul weekend din lunile martie și octombrie.
Astfel, cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă și 12 abțineri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție de evaluare a regimului actual al orei și, dacă este necesar, o revizuire a regulilor.
„Inițiative cetățenești au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară.
Numeroase studii nu au reușit să tragă o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătății umane.
Directiva privind aranjamentele actuale ale schimbării orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană, cu scopul de a ajuta funcționarea efectivă a pieței interne", se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.
Psihologii susțin că, odată cu schimbarea orei, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta. Între timp, ei pot suferi de variații ale tensiunii arteriale, tulburări de ritm cardiac, modificări ale calității somnului, astenie, apatie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare și de memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului, atacuri de cord și chiar tentative de sinucidere.