Nu-i tot românul ce vor neprietenii lui să fie…

Distribuie pe:

Adică neprietenos și dușmănos, naționalist-șovin înrăit și pătimaș, nepriceput în toate și leneș la lucru și în gândire, negospodar și delăsător sau pungaș și hoț. Sunt mulți alții și mai și decât acuzele generalizate atribuite românilor și României! Măcar la noi bisericile sunt tot mai pline de enoriași și se construiesc multe altele noi, frumoase, luxoase, scumpe și cu credincioși cuminți. Apoi, cu toată natalitatea extrem de scăzută și populația îmbătrânită, tot nu avem suficiente grădinițe, școli, spitale și dispensare medicale. Dar nici cimitire, capele, crematorii, dricuri și case mortuare. Și apoi nici nu-i nevoie să vină străinii de țară și neam ca să ne certe, că ne certăm noi între noi, împărțindu-ne și dezbinându-ne pe criterii etnice, religioase, politice sau de orientare sexuală; de limbă, grai și port național. Toate la un loc ostentativ și migălos împărțite pe zone geografice și pe provincii istorice. Iar când ești supărător de certăreț și de intolerant, sărind la gâtul adversarului politic, tu, ca lider de partid, dar și ca președinte de țară, nu se cade să stimulezi organizarea de mitinguri și contramitinguri de stradă. Iar dacă totuși au fost programate după ora când la Roland Garosul Parisian se intona Imnul de Stat al României, în cinstea formidabilei performanțe sportive a tenismenei Simona Halep, apăi atunci tu, Liviu Dragnea și dumneavoastră, doamnă Firea, cuvântați despre țară și neamul românesc. Îi lași pe băsiști și pe neliberali să vă bălăcească timorata voastră neguvernare și nelegile justiției. Știm prea bine cine și de ce ne-a învrăjbit în așa hal de rușinos! Mă gândesc, cu teamă, că azi-mâine vor intra în NATO și în UE, cu drepturi și obligații depline, și celelalte popoare și etnii balcanice. Și, ca urmare, o vor păți și ei, tot la fel ca noi. În sensul că cei puternici, bogați și îngâmfați își vor face o profesie și o pasiune din a-i învrăjbi și mai mult unii împotriva celorlalți. Va fi cazul sârbilor, albanezilor, muntenegrenilor, macedonenilor, croaților, bosniacilor și chiar a cosovarilor-sârbi și albanezi.

„Stimulați" să devină tot mai puțini patrioți și credincioși, pentru a le fi jenă și rușine să se fălească cu ceea ce au fost ei ca națiuni, împreună cu elenii, dacii și romanii. Adică: grecii, italienii și românii. Un fel de leagăn al civilizației și culturii întregii lumi. În schimb, vor fi obligați să își inventeze propria lor vină de ceea ce sunt ei acum: niște sărăntoci care își vând munca fizică și inteligența minții în străinătăți și pe bani puțini. Este chiar și cazul multora dintre cei puțini care încă mai trăim și dăinuim în România. Țara unde, vorba poetului Mihai Eminescu: „Toate-s praf…Lumea-i cum este…și ca dânsa suntem noi".

Așadar, să ne străduim să fim mai buni români într-o țară frumoasă și fără egal în lume; cuminte și tot mai sărăcuț de bogată; ospitalieră și cu un popor tare credincios și evlavios! Haideți să căutăm cu insistență și să găsim un alt drum mai drept și mai omenos de parcurs! De nu, vor avea dreptate cei care spun că, doar aparent, România Centenară este unită, întreagă și rotundă. Pentru că răii din născare au avut grijă să ne determine să o împărțim (în vorbire și în înscrisuri oficiale și neoficiale), în felii și feliuțe: în Țara Făgărașului, a Bârsei și a Oltului; a Mureșului, Târnavelor, Topliței, Tulgheșului și Harghitei; a Covasnei și Întorsurii Buzăului; a Banatului și Zarandului; a Maramureșului și Sătmarului; a Loviștei și Hațegului; a Someșurilor, Crișurilor și Bihorului; a Siretului, Bicazului, Neamțului, Iașilor, Vatra Dornei și Sucevei; a Abrudului, Câmpenilor și Lupșei Văii Arieșului; a Turdei, Feleacului, Clujului, Becleanului, Bistriței și Năsăudului; a Sălajului și Silvanei; a Vâlcei, Drăgășanilor și Gorjului; a Mărginimii Sibiului și a Văii Hârtibaciului; a Ardealului și Transilvaniei; a Munteniei și Olteniei; a Secuimii, Moldovei, Dobrogei și Dunării de Jos; a Bărăganului, Dâmboviței, Prahovei și Ialomiței, etc.

 

Lasă un comentariu