Finanțare pentru fermierii români

Distribuie pe:

În cadrul primului acord de finanțare în domeniul agricol din România, Fondul European de Investiții (FEI) a selectat patru bănci românești, pentru a oferi noi finanțări fermierilor din întreaga țară. Acordul este parte a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și este finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Se dorește astfel sprijinirea cheltuielilor de capital ale fermelor mici, exploatațiilor agricole, precum și cofinanțarea proiectelor selectate pentru grant în cadrul PNDR.

“După semnarea primului Acord de Finanțare cu FEI pentru sprijinirea fermierilor și a antreprenorilor din zona rurală, mă bucur să văd că inițiativa prinde contur, fiind pusă în practică prin semnarea acordurilor cu băncile care vor acorda credite finanțate din PNDR. Instrumentul financiar se va adresa inclusiv unor categorii de beneficiari cu un risc mai ridicat de creditare, cum ar fi fermele mici sau tinerii fermieri, iar costurile de finanțare vor fi reduse. Având patru intermediari financiari selectați, beneficiarii noștri pot acum să acceseze împrumuturi în condiții mai favorabile, care țin cont de nevoile de finanțare specifice acestui sector de activitate. Felicit reprezentanții FEI și intermediarii financiari care au participat în procesul de selecție și îi încurajez pe fermierii din România să profite de acest instrument dedicat lor”, spunea reprezentantul Guvernului României, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa principală este de a sprijini microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii din Europa (IMM-uri), ajutându-le să acceseze finanțarea. FEI creează și dezvoltă capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod specific acest segment de piață. În acest rol, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovării, cercetării și dezvoltării, antreprenoriatului, creșterii economice și ocupării forței de muncă.

Banca Comercială Română, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank sunt cele patru bănci din România care vor acorda finanțări în valoare de 155 milioane de euro pentru peste 1.300 de fermieri și întreprinzători din mediul rural, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

Lasă un comentariu