DNA TÂRGU-MUREȘ A DESCOPERIT FONDURI DE PESTE 1,2 MILIOANE DE LEI, OBȚINUTE ILEGAL DE LA APIA

Distribuie pe:

Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), procurorii Serviciului Teritorial Târgu-Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Kis Albert, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, și Peter Andrei și Hajnal Barna, la data faptelor, secretar administrativ, respectiv referent agricol în cadrul comunei Atid, jud. Harghita, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori, se arată: “În perioada 2007-2013, inculpatul Kis Albert a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false, în scopul obținerii sprijinului financiar pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Concret, inculpatul a declarat în mod nereal, faptul că deține în proprietate și folosință suprafețele de teren, pe care, în realitate, le utiliza fără acordul proprietarilor și fără a avea un titlu privind dreptul de folosință asupra acelor terenuri, pentru care a solicitat și apoi a obținut, fără drept, subvenții provenind atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat al României, în sumă totală de 1.245.902 lei.

În demersul său infracțional, inculpatul Kis Albert a beneficiat de ajutorul celorlalți doi inculpați, care, în calitățile menționate mai sus, i-au pus la dispoziție primului mai multe documente folosite ulterior în relația cu APIA. Deoarece suma de bani acordată inculpatului Kis Albert, pentru campania 2007, a fost recuperată în întregime de la acesta, prin plată voluntară, APIA a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 1.230.071 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Kis Albert și Peter Andrei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

DNA face precizarea că “această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Lasă un comentariu