ATENȚIE! PRODUSE DIN CARNE, CUMPĂRATE NUMAI DIN UNITĂȚI AUTORIZATE

Distribuie pe:

Înaintea Sărbătorilor de Iarnă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar, ceea ce înseamnă că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și că nu constituie un pericol pentru sănătate.

Vânzătorul trebuie să poarte mănuși

“Cumpărați carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar care, prin programul de control implementat de către inspectorii ANSVSA, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.

În cazul în care se achiziționeză produse alimentare din cadrul unor târguri organizate în această perioadă sau din piețe, trebuie să fim atenți la existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală, la integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării, la etichetarea produselor, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, termenul de valabilitate etc.

Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum sunt cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziționate din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Sacrificarea animalelor din zonele cu pestă porcină, interzisă!

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane. Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave.

Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

Înainte de sacrificarea porcului, solicitați vizita medicului veterinar, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute și pentru a scuti animalul de suferință și a respecta cerințele de bunăstare a animalelor.

În situația în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, nu riscați sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului numai dacă acesta este identificat și înregistrat. Nu consumați carnea și nu o preparați până ce nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recoman-

darea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.

Costul unui examen trichineloscopic este între 9 și 45 de lei, plus TVA, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială).

* * *

Comercializarea cărnii de porc neexpertizat sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei”, precizează un comunicat de presă al ANSVSA.

Lasă un comentariu