MAȘINILE DE SPĂLAT, MEDIU OPTIM PENTRU REPRODUCEREA ȘI RĂSPÂNDIREA BACTERIILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Plymouth, citați de descopera.ro, susțin că fiecare ciclu de spălare al hainelor poate elibera peste 700.000 de fibre microscopice din plastic, în mediul înconjurător, iar medicii și asistentele dintr-un spital din Germania au constatat că mașinile de spălat pot deveni medii ideale de înmulțire și răspândire a bacteriilor.

“În cadrul studiului, echipa noastră a petrecut un an analizând ce se întâmplă atunci când mai multe haine sintetice sunt spălate la temperaturi diferite, de către mașinile de spălat. Astfel, am descoperit că fibrele de acril sunt cele mai dăunătoare, eliberând aproximativ 730.000 de particule minuscule de material sintetic, la fiecare spălare, de cinci ori mai mult decât materialele alcătuite din poliester și bumbac.

Microfibrele călătoresc prin apa menajeră, unele particule din plastic rămân prinse în nămolul menajer, restul ajunge în râuri și, în cele din urmă, în oceane. 85% dintre depunerile de deșeuri de pe marginea țărmurilor din întreaga lume s-au produs din cauza oamenilor, iar impactul poluării cu microplastic are potențialul de a polua lanțul trofic. Acesta se va depune în intestinele animalelor, reducând abilitatea acestora de a absorbi energia din mâncare.

Fiecare spălare a unei jachete din lână sintetică eliberează în natură 1,7 grame de microfibre, aceste mici particule fiind doar vârful iceberg-ului din cele 12 tone de plastic care sunt aruncate în mare, în fiecare an”, afirmă oamenii de știință americani.

Pe de altă parte, medicii și asistentele dintr-un spital din Germania au realizat o descoperire surprinzătoare în ceea ce privește mașinile de spălat. Mai exact, acestea se pot dovedi medii ideale de în mulțire și răspândire a bacteriilor.

“Descoperirea a fost realizată în cadrul unei secții de îngrijiri neonatale, pe o mașină folosită pentru a spăla rufele micilor pacienți internați acolo și ale părinților acestora. Testele au arătat că unii dintre bebelușii internați erau purtătorii bacteriei Klebsiella oxytoca, deși nu sufereau de vreo infecție.

Sigiliul de cauciuc și compartimentul pentru detergent reprezintă mediile ideale pentru Klebsiella oxytoca, mai ales în cazul mașinilor de spălat eficiente energetic, în care apa este încălzită doar până la 40 de grade Celsius, însă doar temperaturi de peste 60 de grade Celsius pot duce la dispariția acestor bacterii.

Nu putem explica modul în care bacteriile au ajuns în mașina de spălat, însă mostrele prelevate au arătat că acestea puteau fi identificate și în chiuveta din apropiere, dar este exclusă posibilitatea ca cele două să fie legate prin transferul de apă, așa că rufele spălate au devenit cea mai probabilă cauză a prezenței bacteriilor.

Ținem să atragem atenția că mașinile de spălat eficiente din punct de vedere energetic nu reușesc să elimine în totalitate bacteriile aflate pe hainele noastre. Desigur, nu recomandăm renunțarea la mașinile de spălat, dar subliniem că ar trebui, pe cât posibil, să păstrăm aceste electrocasnice uscate, pentru a limita evoluțiile bacteriilor”, explică specialiștii germani.

Lasă un comentariu