RISCUL CANCERULUI DE COL UTERIN, DETECTAT... FĂRĂ VIZITĂ LA MEDIC

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici ai Laboratorului de Epidemiologie Moleculară din cadrul Universității “Queen Mary” din Londra, citați de descopera.ro, susțin că au realizat un test noninvaziv care poate fi utilizat de femei pentru a detecta riscul de a dezvolta cancer de col uterin, fără a fi necesară vizita la medic.

“Ceea ce am reușit noi este dezvoltarea unei modalități de depistare a leziunilor precanceroase, prin analiza mostrelor de urină și secreție vaginală ce pot fi prelevate de femei în confortul locuinței lor.

Testul, numit de autoeșantionare, s-a dovedit popular printre femeile care au participat la studiu, ceea ce înseamnă că are potențialul de a îmbunătăți accesul la programele de screening pentru cancer de col uterin, în cazul în care devine disponibil pe scară largă.

Pe termen lung, autoeșantionarea ar putea deveni metoda standard pentru toate testele de screening, studiul indicând faptul că femeile preferă să facă un test acasă decât să meargă la medic.

În plus, ne așteptăm ca testul de autoeșantionare să îmbunătățească ratele de acceptare pentru screeningul cancerului de col uterin, să contribuie la reducerea costurilor pentru serviciile de sănătate și la îmbunătățirea performanței acestor programe.

Testul analizează metilarea a patru tipuri de HPV (papilomavirus uman), cele mai intens asociate cu cancerul, și o genă umană pentru a calcula un scor de risc.

În cercetări anterioare, am descoperit că testul, atunci când a fost efectuat pe probe cervicale prelevate de personal medical, s-a dovedit exact în proporție de 100% la detectarea cancerului de col uterin și a avut o precizie de 93% la detectarea riscului de cancer de col uterin la femeile cu rezultat pozitiv la testul HPV.

În prezent, lucrăm la noi markeri pentru a încerca să îmbunătățim și mai mult acuratețea clasificatorului, însă aceste concluzii reprezintă un avans în screeningul cancerului de col uterin, în special în cazul femeilor care nu ajung la clinică, precum femeile vârstnice, cele care consideră că analiza secrețiilor este prea dureroasă sau care nu au acces la un program de screening în țara lor”, afirmă oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu