ENIGME DESPRE TERENUL ADMINISTRAT DE AGENȚIA DOMENIULUI STATULUI

Distribuie pe:

Există un proiect de lege prin care se acordă 50 de hectare teren agricol producătorilor agricoli tineri, din terenul administrat de Agenția Domeniului Statului, inițiativă pornită din partea Uniunii Europene care recunoaște nevoia de întinerire a fermierilor. Se spune că în Franța, Austria, Danemarca sau Italia, tinerii de 20 de ani nu vor să se apuce de creșterea animalelor sau lucrul pământului. Au cu totul alte preocupări și, în definitiv, este treaba lor. Pe noi ne interesează situația din România, unde fermele sunt administrate de oameni de vârsta a doua și a treia. Bruxellesul a tratat problema tinerilor fermieri, așa cum știe să trateze toate problemele - cu bani. Au propus un ajutor de 50.000 de euro pentru fiecare tânăr, apoi 100.000 de euro, doar că au rămas cu propunerea. La noi, AFIR vorbește de 13.156 de tineri instalați în ferme agricole, circa 5 fermieri tineri în fiecare comună. În realitate nu știe nimeni de câți fermieri tineri am avea nevoie. Marea majoritate a proiectelor eligibile pentru fonduri europene sunt pe apicultură și foarte rar pe ferme de creștere a animalelor sau în vegetal. Fermele pentru creșterea melcilor au fost un faliment total, la fel și cele pentru trufe, soc, goji, oregano. De la APIA primesc subvenții 800.000 de români, nimeni nu are o statistică cu vârsta beneficiarilor, iar ministrul liberal al Agriculturii ar trebui să se îngrijească pentru încurajarea tinerilor, mai ales că provine de la Universitatea de Agricultură din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a demonstrat că vine cu o inițiativă legislativă pentru studenții domniei sale. Deocamdată singura preocupare a vremelnicilor guvernanți liberali este să-și instaleze în teritoriu clientela politică. Nu contează că sunt nepregătiți, că au cultivat în viața lor doar barabule în grădina de lângă casă, iar în afară de cățel și pisică, animale de companie, nu au îngrijit un animal domestic. Liberalii ajunși la putere printr-o moțiune de cenzură, nu prin votul românilor, dacă continuă să conducă țara prin ordonanțe de urgență și schimbări de directori la instituțiile din teritoriu, în mod sigur nu vor câștiga alegerile anticipate sau la termen. Românii nu mai pot fi păcăliți cu lecții de oratorie și promisiuni fără acoperire. Votul îi va sancționa drastic, fiindcă sunt prea hămesiți după putere și nu au oameni pregătiți în teritoriu și la nivel central pentru demnități din administrație, iar tinerii din USR, o posibilă alianță de conjunctură cu PNL, sunt în căutarea identității.

Am tot sperat că liberalii vor încuraja tinerii să rămână în țară, iar cei plecați să se întoarcă acasă. Veți spune că nu puteau să facă minuni în trei luni de guvernare. Este adevărat că au avut alte priorități, drept dovadă că s-au grăbit cu schimbările. Nici județul Mureș nu a fost scutit de aceste jocuri de culise.

De pildă, m-am interesat de propunerea legislativă privind acordarea suprafeței de 50 ha de teren agricol tinerilor care își manifestă dorința să lucreze în agricultură, teren din rezerva ADS. Am fost la Direcția pentru Agricultură a județului Mureș să caut biroul ADS. Pe ușă era trecut un număr de telefon și aflu că specialistul care se ocupă de Agenția Domeniului Statului din județul Mureș este din Sibiu, iar la Târgu-Mureș vine doar din când în când. Îl caut pe directorul executiv al Direcției Agricole, un specialist în economia agrară, care cunoaște problemele agriculturii județene de pe cruce, nu de la picioarele crucii, și îl întreb despre specialistul ADS (normal ar fi trebuit să-i fie subordonat). Aflu că directorul executiv, deocamdată, trece în concediu, iar cine va conduce Direcția Agricolă Mureș, în viitor, nu se știe. Referitor la problema care mă interesa, nădăjduiesc să-i intereseze și pe mulți absolvenți ai Liceului Agricol din Târgu-Mureș și Universității Agricole din țară, nimeni nu cunoaște ce suprafață există în administrarea ADS și cine o lucrează? Mai bine mă adresam unor servicii de contrainformații străine, care colcăie pe meleagurile noastre. Specialistul de la Sibiu mi-a răspuns la telefon și vădit deranjat mi-a spus să formulez o cerere în scris cu problemele care mă interesează și să o trimit la ADS, fără să-mi specifice adresa. Nădăjduiesc că cineva de la Prefectura județului Mureș va binevoi să ne ofere informațiile “stric secrete” despre avuția județului Mureș. Este trist că după treizeci de ani încă există enigme nedezlegate despre suprafețele de terenuri ajunse în administrarea Agenției Domeniului Statului, când alții cunosc și câte ouă lasă în cuib găinile lui Adrian Năstase...

Lasă un comentariu