RESPECTAREA DREPTURILOR SALARIALE ALE LUCRĂTORILOR DIN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII!

Distribuie pe:

Recent, prin OUG nr. 226/2020, Guvernul Cîțu a decis stoparea oricăror creșteri salariale și înghețarea veniturilor personalului bugetar, la nivelul lunii decembrie 2020, inclusiv a celor din domeniul sănătății, respectiv infirmieri și brancardieri.

În acest context și în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții cadrelor medicale afectate, am adresat, recent, la Parlamentul României, o întrebare domnului Florin Cîțu, prim-ministrul României și dlui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, legată de respectarea drepturilor salariale ale lucrătorilor din domeniul sănătății.

Este extrem de important și urgent să aflăm care este abordarea Guvernului în legătură cu aspectele semnalate, precum și în ce fel sunt respectate și incluse, în proiectul de Lege al Bugetului de Stat pe anul 2021, prevederile Legii 153/2017, privind creșterea anuală a veniturilor categoriilor de personal sanitar menționate.

 

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

ÎNTREBARE

Nr. 16A/12.01.2021

Adresată: Domnului Florin Cîțu, Prim-ministrul României

Domnului Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

De către : Deputat Dumitrița GLIGA

Circumscripția electorală nr. 28, Mureș

Data: 11.01.2021

Obiectul interpelării: Respectarea drepturilor salariale ale lucrătorilor din domeniul sănătății

Domnule Prim-ministru

Domnule ministru,

După cum este cunoscut, prin Legea 153/2017, Anexa nr. II, privind salarizarea în domeniul sănătății, s-a dispus creșterea în avans, de la 1.01.2018, a veniturilor salariale pentru personalul medical-sanitar, corespunzător anului 2022, măsură impusă de deficitul cronic de personal specializat în domeniu, cu care se confrunta și continuă să se confrunte, încă, din păcate, țara noastră.

Unele categorii de lucrători din domeniul sănătății, precum personalul TESA și cel sanitar-auxiliar (infirmieri, brancardieri), nu au beneficiat, însă, la momentul respectiv, de creșterea în avans a salariului, pentru aceste categorii de personal fiind prevăzute creșteri eșalonate, anuale, ale veniturilor lor salariale până în anul 2022, deci inclusiv la nivelul anului în curs.

Mai mult decât atât, fostul premier Ludovic Orban, președintele în funcție al PNL, și-a exprimat disponibilitatea, în iulie 2020, în cadrul unei reuniuni cu reprezentanții federației sindicale “Solidaritatea Sanitară”, luării în considerare a creșterii anticipate a salariului de bază a personalului TESA și sanitar-auxiliar, începând cu 1.01.2021, la nivelul prevăzut de Legea 153/2017 pentru anul 2022.

Recent, însă, prin OUG nr. 226/2020, Guvernul Cîțu a decis stoparea oricăror creșteri salariale și înghețarea veniturilor personalului bugetar, la nivelul lunii decembrie 2020.

O asemenea măsură ar fi, astfel, în contradicție flagrantă cu prevederile Legii 153/2017, referitoare la creșterea eșalonată a veniturilor personalului TESA și sanitar-auxiliar din domeniul sanitar, cu atât mai mult cu cât vorbim de categorii de lucrători aflați în prima linie a eforturilor depuse la nivel național privind combaterea pandemiei Covid-19.

Atragem atenția, în același timp, că nerespectarea calendarului de creșteri salariale pentru categoriile de personal sanitar menționate conduce la perspectiva unei salarizări inechitabile în acest domeniu social extrem de important, cu consecința unei discriminări serioase între diferitele categorii de personal sanitar, aspecte semnalate autorităților și prin proteste repetate ale organizațiilor sindicale de profil. Toate acestea, într-un moment în care coeziunea, unitatea și coerența de acțiune a întregului nostru corp medical - sanitar, inclusiv personalul TESA și auxiliar, sunt mai necesare decât oricând, dat fiind contextul dramatic al crizei pandemice.

Față de cele de mai sus, vă rog să precizați, domnule Prim-ministru și domnule ministru, care este abordarea Guvernului în legătură cu aspectele semnalate, precum și în ce fel sunt respectate și incluse, în proiectul de Lege al Bugetului de Stat pe anul 2021, prevederile Legii 153/2017, privind creșterea anuală a veniturilor categoriilor de personal sanitar menționate.

Solicit răspuns scris.

 

Cu mulțumiri,

Deputat DUMITRIȚA GLIGA

 

Lasă un comentariu