ISRAELUL A DISTRUS ÎN GAZA O CLĂDIRE UNDE AVEAU BIROURI INSTITUȚII MEDIA. PRESA, “ȘOCATĂ ȘI ÎNGROZITĂ”

Distribuie pe:

O clădire din Fâșia Gaza, în care aveau sedii agenția internațională de presă Associated Press și televiziunea al-Jazeera a fost pusă la pământ, sâmbătă, în urma unui raid al aviației israeliene. Încă nu se cunoaște bilanțul acestui atac, dar cu o oră înainte de raid, rezidenții din clădirea cu 11 etaje au fost avertizați să se pună la adăpost, notează digi24.ro.

Al-Jazeera a difuzat imagini în care se vede cum turnul al-Jalaa - în care se aflau și alte birouri, dar și locuințe - se prăbușește la pământ, într-un nor de praf și moloz. Cel puțin trei rachete au lovit clădirea.

Armata israeliană susține că respectiva clădire adăpostea “bunuri militare” ale organizației Hamas.În ultimele zile, Israelul a lovit mai multe astfel de structuri înalte, pe motiv că acolo ar fi fost fiefuri ale conducerii organizației Hamas. De obicei, aceste atacuri sunt precedate de avertizări ale iminenței unui atac.

Avioanele de luptă israeliene au distrus, miercuri, a doua cea mai mare clădire din orașul Gaza. Aceasta avea 17 etaje și găzduia numeroase instituții media, magazine și apartamente. Turnul Al-Shorouk adăpostea birourile postului de televiziune palestinian Al-Aqsa, și a fost a treia clădire din Fâșia Gaza distrusă în urma atacurilor aeriene israeliene, de la escaladarea militară dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas.

Pe de altă parte, atacul de sâmbătă intervine după ce armata israeliană se confruntă cu acuze că s-ar fi folosit de presa internațională, pentru a transmite informații false și a păcăli astfel organizația Hamas. Joi seară, oficialii militari israelieni au lansat către jurnaliștii străini informația despre primele tiruri de artilerie de la sol, ceea ce sugera debutul unei invazii terestre.

Câteva ore mai târziu, tot armata israeliană a venit cu clarificări - niciun soldat, niciun tanc nu trecuseră granița. Dar la acel moment, misiunea sa era îndeplinită. Militanții Hamas, alarmați de anunțurile anterioare din presa internațională, se instalaseră pe poziții de luptă. Iar în locul invaziei terestre, timp de 40 de minute, 160 avioane israeliene le-au bombardat pozițiile, inclusiv tunelurile în care erau instalați integriștii. Armata israeliană a declarat că a utilizat circa 500 de proiectile lansate simultan, de avioane și de artilerie, asupra sistemului de tuneluri din Fâșia Gaza, denumit și “metroul din Gaza”.

Nu se știe dacă vreun combatant Hamas a fost ucis în cursul acestei operațiuni, dar ar putea fi sute, estimează armata israeliană.

Media străine au acuzat armata israeliană de manipulare, din cauza unui tweet trimis cu puțin timp înainte de atac, în care se spunea că trupele terestre israeliene au intrat în Gaza. Potrivit mass-media, aceasta i-a determinat pe mulți combatanți Hamas să se retragă în tuneluri, după care avioanele israeliene au bombardat rețeaua de tuneluri, timp de aproximativ 40 de minute.

Presa internațională a protestat și și-a exprimat indignarea că a fost folosită pentru a întinde o capcană Hamas. Armata a negat o manipulare deliberată, cu scopul de a întinde o capcană pentru militanții palestinieni, invocând o eroare de comunicare și a subliniat că niciun soldat israelian nu intrase în Gaza.

Potrivit digi24.ro, sâmbătă, după atacul asupra turnului al-Jalaa, agenția Associated Press s-a declarat într-un comunicat “șocată și îngrozită” că armata israeliană atacă locuri unde știe prea bine că lucrează jurnaliști străini.

“După ceea ce s-a întâmplat astăzi, lumea va ști mai puține despre ceea ce se întâmplă în Gaza”, arată Associated Press.

ISRAELUL RESPINGE EFORTURILE DE MEDIERE PENTRU A SE AJUNGE LA O ÎNCETARE A FOCULUI

Israelul a respins “toate inițiativele și medierea” pentru a se ajunge la un armistițiu, chiar unul temporar, cu facțiunile palestiniene din Fâșia Gaza, pe fondul celei mai grave escaladări a conflictului din ultimii șapte ani, între cele două părți, au anunțat, vineri, două surse de securitate egiptene, citate de LUSA și DPA.

O delegație egipteană, care s-a întâlnit cu oficiali israelieni, pentru medierea negocierii unei încetări a focului, nu a ajuns la niciun rezultat pozitiv, Israelul refuzând toate inițiativele de mediere, a precizat una dintre aceste surse.

Delegația din Egipt - o țară ce a acționat adesea ca mediator între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza - a fost joi la Tel Aviv pentru întâlniri cu responsabili israelieni, care au indicat că intenționează să desfășoare o “amplă operațiune militară” în enclava palestiniană, înainte de orice armistițiu sau de a se întoarce la negocieri cu privire la încetarea focului, au precizat sursele, care nu au dorit să fie identificate.

“Este clar că Israelul are obiective specifice cu atacul asupra Fâșiei Gaza, pe care dorește să-l realizeze înainte de o încetare a focului, precum distrugerea capacităților militare ale rezistenței palestiniene, în special ale Hamas, vizând, de asemenea, mai mulți lideri ai Hamas, căutați de Israel”, a declarat una dintre sursele apropiate delegației care se afla la Tel Aviv.

Delegația din Egipt s-a întâlnit cu responsabili ai Hamas în Fâșia Gaza, înainte de reuniunile cu autoritățile israeliene.

La ONU, Qatarul lucrează, de asemenea, pentru a facilita medierea în vederea opririi conflictului.

Cel puțin 119 persoane au murit în Fâșia Gaza, inclusiv 31 de minori, de când au început, luni, luptele între Israel și grupurile palestiniene, a anunțat, vineri, Ministerul Sănătății al guvernului Hamas.

Printre cei decedați sunt 19 femei, iar numărul palestinienilor răniți a crescut la 830, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din enclavă, Ashraf Al-Qedra.

Armata israeliană a desfășurat, în dimineața zilei de vineri, cea mai mare operațiune în Fâșia Gaza de la izbucnirea conflictului militar, cu cincizeci de runde de bombardament terestru și aerian, în patruzeci de minute.

Până în prezent, milițiile grupurilor islamiste Hamas și Jihadul Islamic au lansat peste 1.800 de rachete spre teritoriul israelian și cel puțin 430 dintre acestea au căzut în enclavă.

În total, nouă persoane au murit în Israel, șapte dintre ele în urma impactului proiectilelor și două căzând în timp ce fugeau spre adăposturi de atacurile aeriene.

Armata israeliană a anunțat, vineri, că va continua să atace ținte din enclavă. (AGERPRES)

PLĂȚI DE 84 DE MILIOANE DE LEI, PENTRU INVESTIȚII REALIZATE PRIN PNDL

Programul Național de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 28 din 10 aprilie 2013, actualizată, este cel mai important program multianual de finanțare cu fonduri de la bugetul de stat. Programul are ca obiectiv general echiparea unităților administrativ-teritoriale, cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educațională, de sănătate și de mediu, sportivă, social-culturală și turistică, administrativă și de acces la căile de comunicație, iar valorile alocărilor multianuale de la bugetul de stat sunt egale cu sumele înscrise în contractele de finanțare multianuale, încheiate între minister și beneficiarii obiectivelor de investiții.

În cadrul celor două etape ale PNDL, listele obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora sunt publice și pot fi consultate accesând pagina de internet a ministerului, secțiunea Lucrări Publice, Programul național de dezvoltare locală, rubrica Obiectivele de investiții, iar transferurile lunare sunt publicate în secțiunea Plăți.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat, zilele trecute, 84.501.108,82 de lei, în vederea decontării facturilor pentru 152 de obiective de investiții realizate prin etapele I și II ale Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Astfel, pentru etapa I, a fost plătită suma de 7.954.700,72 de lei pentru 19 obiective aflate în execuție, iar pentru etapa a II-a a programului au fost decontate 76.546.408,10 de lei pentru 133 de proiecte de investiții, informează Serviciul Comunicare din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

ROMÂNIA TREBUIE SĂ MEARGĂ ÎNAINTE

Strategia Națională Anticorupție trebuie să devină, ca scop și conținut, Strategia Națională pentru Integritate.

Zilele acestea au loc discuții pentru finalizarea priorităților ce vor fi cuprinse în noua Strategie Națională Anticorupție (SNA) 2021 - 2025, după publicarea rezultatelor evaluării actualei Strategii (2016 - 2020). Instituțiile de combatere, investigare și sancționare rămân în continuare active, finanțate, iar cadrul legal, în ciuda unui asalt permanent, rămâne în continuare solid, afirmându-ne în continuare sprijinul pentru acesta.

În plus, însă, mesajul general pe care trebuie să îl transmită noua strategie este acela de prevenire a incidentelor de integritate, de creare a unei culturi a integrității și nu doar de luptă anticorupție. Am trecut, ca țară, într-o nouă etapă în care trebuie să punem accent pe prevenție, pe identificarea timpurie a incidentelor. În cadrul discuțiilor și documentelor europene, se vorbește despre integritate, despre prevenție, așa încât și România trebuie să transmită acest mesaj simplu, pornind chiar de la titlul strategiei.

În acest sens, Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită Ministerului Justiției ca noua strategie să poarte denumirea: Strategia Națională pentru Integritate. Facem un apel la liderii partidelor parlamentare să susțină această schimbare de viziune. Ne dorim să prevenim, nu doar să sancționăm corupția. Corupția nu se elimină prin anticorupție, ci prin dezvoltarea unei culturi a integrității.

Menționăm că, în mod oficial, scopul SNA 2016-2020 este “promovarea integrității, prin aplicarea riguroasă a cadrului normativ și instituțional în vederea prevenirii corupției în România”.

Un alt argument este acela că în lipsa promovării unei culturi etice, instituțiile care aplică sancțiuni nu fac altceva decât să constate că, după ce o persoană este pedepsită, locul acesteia este ocupat de o altă persoană care comite aceleași fapte. Credem, cu tărie, că acest ciclu permanent nu poate fi oprit decât prin prevenție, nu prin sancțiuni, chiar dacă acestea din urmă sunt inevitabile pentru faptele deja comise, susține Institutul pentru Politici Publice.

RENUNȚAREA LA MASCA DE PROTECȚIE ÎN CURTEA ȘCOLILOR

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, luni, că decizia privind renunțarea la purtarea măștii de protecție sanitară în curtea școlilor rămâne la latitudinea fiecărei unități de învățământ, condiția fiind asigurarea unui program decalat, pentru evitarea aglomerărilor.

Cîmpeanu a menționat că, în București, s-a decis purtarea măștii într-un perimetru de 50 de metri față de școală, dar nu în curtea unității de învățământ.

“Se poate renunța, conform HG, la obligativitatea purtării măștii de protecție în curtea școlilor, cu condiția evitării aglomerărilor. Aglomerările pot fi evitate prin solicitarea pe care Ministerul Educației a făcut-o către toate școlile, de a păstra programul decalat, deci inclusiv decalarea pauzelor. La nivelul Municipiului București s-a luat acea decizie de purtare a măștii într-un perimetru de 50 de metri față de școală, dar nu în curtea școlii. Este vorba de evitarea unor aglomerări create de părinți, atunci când își aduc sau când își iau copiii de la școală. În curtea școlii, lucrurile rămân la latitudinea conducerii fiecărei școli, care poate decide programul decalat, deci evitarea aglomerărilor, sau nu”, a explicat ministrul Educației, la Palatul Parlamentului.

ÎL ASIGUR PE LUDOVIC ORBAN CĂ VA AVEA UN CONTRACANDIDAT FOARTE PUTERNIC

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, luni, că Ludovic Orban va avea cu siguranță un contracandidat “foarte puternic” pentru șefia partidului, adăugând că Florin Cîțu, Emil Boc, Ilie Bolojan, Dan Motreanu și Robert Sighiartău s-ar putea număra printre opțiuni.

“Primul lucru într-un Congres, într-o bătălie este să ai o retorică bună, retorica învingătorului. Mai e mult până departe. Îl asigur, cu simpatie, pe Ludovic Orban că va avea contracandidat și va avea unul foarte puternic. (...) Eu sunt extrem de puternic, nu foarte puternic, dar eu nu candidez. Eu candidez în echipa câștigătoare. (...) Suntem partid liberal, este normal să existe competiție, cred că nici Ludovic Orban, nici altcineva nu-și dorește să existe un singur candidat, sunt absolut convins că va exista minim un contracandidat, dacă nu chiar doi. Există oameni foarte buni în PNL, care vor intra într-o competiție directă, frumoasă, cu Ludovic Orban, și cel mai bun dintre ei va câștiga. Este și Florin Cîțu o opțiune, și Emil Boc o opțiune, este și Ilie Bolojan și Dan Motreanu, este și Robert Sighiartău o opțiune, avem mai multe opțiuni. Eu am spus-o ca să nu existe niciun fel de speculație - voi intra pe pozițiile doi-trei în echipa câștigătoare”, a afirmat Rareș Bogdan, înainte de ședința Biroului Executiv al PNL.

El a amintit că, în prezent, 11 filiale ale PNL au conduceri interimare, iar alegerile ar trebui organizate cât mai curând cu putință, cu analiza rezultatelor scrutinelor din ultimii ani.

“Cred că, în funcție de ce hotărăște Biroul Executiv Național, Biroul Permanent, vom lua o decizie, dar astăzi nu cred că trebuie să ne concentrăm pe alegerile din PNL. Părerea mea este că trebuie să ne concentrăm pe ieșirea din pandemie, pe gestionarea vaccinării (...) și pe măsurile de relaxare economică și pe implementarea PNRR, după asta putem să ne gândim și la Congres. Românii nu cred că asta își doresc, astăzi, să vadă o bătălie internă la nivelul PNL, ci să vadă cum gestionăm ieșirea din pandemie și venirea cu măsuri economice pentru români”, a susținut prim-vicepreședintele PNL. (AGERPRES)

LEGEA PRIVIND MONITORIZAREA CU BRĂȚĂRI ELECTRONICE ÎN CADRUL PROCEDURILOR JUDICIARE ȘI EXECUȚIONAL PENALE, PROMULGATĂ

Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis, a informat, luni, Administrația Prezidențială.

Deputații au adoptat proiectul pe 21 aprilie, cu unanimitate de voturi. Acesta are ca obiect de reglementare crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum și stabilirea responsabilităților autorităților implicate în proces.

Proiectul, care a trecut de Comisiile juridică și de apărare, cu mai multe amendamente de tehnică legislativă, față de forma adoptată de Senat în 2020, reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică - SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere și modul de acțiune în situația generării unor alerte, precum și măsuri de protecție a datelor din cadrul SIME.

SIME este un ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicații, echipamente și rețele de comunicații și tehnologia informației, precum și de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepție, acest dispozitiv se montează pe brațul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Deputații au adoptat un amendament conform căruia SIME se mai utilizează în scopul supravegherii la distanță, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit formei inițiale, adoptată de Senat, SIME se mai utiliza în scopul supravegherii la distanță a deținuților, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, prin amendament fiind astfel eliminat din text cuvântul “deținuți”.

În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimțământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal, cu excepția situației în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, caz în care consimțământul se va exprima de către reprezentantul Direcției de Asistență Socială, prevede un alt amendament.

În scopul prevăzut de proiectul de lege, organul de supraveghere și/sau operatorul tehnic are dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.

Comunicarea între organul de supraveghere și persoana supravegheată sau persoana protejată realizată prin intermediul unor sisteme de comunicare la distanță poate fi înregistrată. Înregistrarea se realizează cu informarea prealabilă a persoanei supravegheate sau persoanei protejate, fără a fi necesar acordul acesteia.

GERMANIA: AGENȚIA DE SPIONAJ EXTERN ÎȘI SPOREȘTE PREZENȚA PE REȚELELE DE SOCIALIZARE

Agenția de spionaj extern din Germania (BND) și-a lansat, luni, propriul cont pe Instagram, o rețea de socializare populară în rândul adolescenților și tinerilor, relatează DPA.

Prima postare a fost “Salutări din Berlin-Mitte”, Mitte fiind cartierul din centrul capitalei germane, unde își are sediul BND.

Agenția a luat decizia de a se lansa pe Instagram, în încercarea de a atrage tineri recruți.

Un angajator modern trebuie să fie prezent, acolo unde își petrec timpul tineri strălucitori, a declarat pentru DPA, la Berlin, președintele BND, Bruno Kahl.

Inițiativa este o ușoară schimbare de strategie, pentru că agenția de informații era cunoscută până acum pentru faptul că stătea cât mai mult posibil ferită de ochiul public.

Lasă un comentariu