BOALA DIAREICĂ ACUTĂ

Distribuie pe:

Având în vedere apariția infecțiilor digestive în sezonul călduros, din cauza consumului de produse alimentare nepăstrate la temperaturi corespunzătoare, îmi propun să prezint o sinteză a acestei boli. Frecvența ei este mai crescută la sugari și la copilul mic care, din cauza imunității scăzute, se îmbolnăvesc mai ușor și necesită îngrijiri speciale.

Cauzele bolii diareice acute sunt: infecțioase - virală și bacteriană; gastroenterita acută duce de cele mai multe ori la un sindrom de deshidratare. Alteori, boala este secundară unei pneumonii, otite medii, infecții de tract urinar sau unei antibioterapii (ampicilină) luată “după ureche”, fără prescripția medicului - așa-zisa “automedicație”. La adult, există diaree de origine psihică, unde scaunele sunt moi (survenind în urma unei traume psihice majore) sau la studenți, înainte de examene. Tratamentul este de lungă durată, necesitând, pe cât posibil, evitarea activității stresante.

Diareea de origine endocrină apare în hipertiroidie, caracterizată prin scaune apoase. În acest caz, se recomandă investigarea glandei tiroide. Diareea de origine infecțioasă virotică are un debut acut, cu scaune apoase, cu mucozități, cu striuri sanghinolente, însoțite de vărsături și colici abdominale. Diareea de origine bacteriană apare cu scaune modificate, cu elemente patologice: mucus, puroi - sanghinolente, însoțite de vărsături, convulsii, colici abdominale și febră la debut. Mai întâlnim diareea infecțioasă Shigella (produce dizenterie, care se transmite de la om la om). În debut, survin convulsii febrile, care duc la febră ridicată, tenesme (senzație neplăcută de defecație și prezența sângelui în scaune). La fel de periculoase sunt infecțiile cu Salmonella, care sunt urmate de diaree persistentă. Alți germeni diareigeni sunt: stafilococul, unde tabloul clinic este dominat de vărsături, stare generală alterată; botulismul, care poate contamina legumele, fructele, peștele, conservele de pește. Botulismul poate apărea cu grețuri, vărsături, uscăciunea gurii, cu dificultăți la înghițire, cu tulburări de vorbire.

Complicații: deshidratarea, cu pierderea marcată de lichide prin scaune și vărsături, precum și de electroliți; sindromul hemolitic, cu distrugerea hematiilor, ducând la o anemie marcată; sindromul uremic, cu tulburări în procesul de eliminare a produșilor toxici prin urină, din cauza leziunilor nefronului, care este unitatea morfo-funcțională a aparatului renal, în excreția urinei, și prin apariția unor elemente patologice, produși toxici, reprezentat de creșterea creatininei (valoarea normală este 1), creșterea ureei și a acidului uric, respectiv instalarea insuficienței renale acute, procesul infecțios se extinde în mod sistemic a infecției septicemice. În aceste cazuri se aplică tratamentul adecvat de specialitate și reprezintă o urgență medicală majoră, reprezentată de un regim igieno-dietetic prin administrare masivă de lichide, cu soluție Ringer și glucoză, o alimentație ușor digestibilă, pentru a cruța tubul digestiv. Se vor administra acizi aminați esențiali, bineînțeles repaus la pat, prin spitalizare la serviciul de Boli Infecțioase sau tratament individualizat, în funcție de forma clinică, știut fiind că nu există boli, ci bolnavi, fiecare cu particularitatea sa.

Tratament etiologic la infecțiile virale nu există. În schimb, la infecțiile bacteriene, în funcție de forma clinică și antibiogramă, ca primă urgență, se pot administra biseptol, negram, ampicilină. Dacă copilul are vărsături și scaune diareice multiple, va fi internat în clinică pentru rehidratare prin perfuzii.

Profilaxia bolii diareice - Recomandăm evitarea consumului de alimente alterate, cum ar fi: mezeluri, ouă, maioneză, frișcă. Toate mezelurile se vor păstra în frigider, iar frișca, ouăle și carnea se vor păstra la temperaturi cerute de normele de igienă. Boala se va controla prin măsuri stricte de igienă, precum și prin înlăturarea vectorilor transmisibili în sezonul cald, îndeosebi a muștelor.

De precizat, însă, că igiena se referă nu numai la individ, ci și la colectivități. În acest sens, se va acorda o atenție deosebită pentru mesele la nunți, botezuri, petreceri etc., care, nu o dată, s-au soldat cu contaminarea a zeci de persoane. De pildă, în mediul rural, este un obicei prost, și anume: chiftelele, maionezele, torturile se procură cu câteva zile înaintea evenimentului și sunt păstrate în pivniță. În acest context, se vor testa organoleptic toate alimentele. De asemenea, se va acorda o atenție deosebită desfacerii produselor alimentare în piețe, târguri. Fiecare familie are datoria elementară să păstreze în condiții igienice deosebite alimentele, în special pe cele alterate. Toate legumele se vor spăla înainte de consum. În plus, este neapărată nevoie ca medicii să facă o propagandă zilnică asupra igienei și apărării organismului contra factorilor care pot provoca diaree acută. Măsurile de precauție a bolii diareice acute vizează supravegherea sanitară a mediului. Astfel, aprovizionarea cu apă potabilă a populației este esențială, mai ales în mediu rural, unde se mai utilizează apă potabilă din fântâni proprii; se va ține seama, tot în mediul rural, de modul în care se îndepărtează reziduurile fecaloide menajere, fiind cele mai eficiente măsuri de protecție împotriva bolii diareice acute, inclusiv a holerei. Pentru a evita contaminarea surselor de apă, zonele de protecție sanitară vor fi marcate cu panouri avertizoare, conform legislației.

Numărul controalelor va fi adaptat la situația locală. Supravegherea sanitară a instalațiilor locale - fântâni publice, izvoare captate - se efectuează de dispensarul teritorial și constă în verificarea perimetrului de protecție. În plus, se controlează calitatea apei, prin analize de laborator, atât chimic, cât și bacteriologic. La rândul lor, primăriile vor fi sfătuite să afișeze pe fântânile necorespunzătoare și care nu pot fi asanate mesajul “Apă nepotabilă”. Apa de suprafață nu va fi folosită în scop potabil! În cazul în care acest lucru este inevitabil, consumul se va face numai prin fierbere timp de 30 de minute, sau după 30 de minute de contact cu o substanță dezinfectantă adecvată. În cazul defecțiunilor sistemului de canalizare, urmate de poluarea solului, se indică dezinfecția acestuia cu substanțe clorigene în concentrație de 5-10%. Un aspect important: apele destinate irigațiilor se supraveghează și se urmăresc să corespundă normelor igienice sanitare. Dacă apa din zonele naturale nu corespunde normelor impuse, instituțiile teritoriale de gospodărire sunt solicitate să afișeze mesajul “Scăldatul interzis, pericol de îmbolnăvire”. Serviciilor de salubritate li se impun îndepărtarea reziduurilor solide și neutralizarea lor prin tehnologii adecvate.

O altă categorie de măsuri igienico-sanitare vizează supravegherea mediului, a spațiilor și locurilor publice: gări, autogări, mijloace de transport în comun, piețe agroalimentare, instituții publice. O atenție deosebită se va acorda comunităților de copii, șantierelor, unităților de cazare colectivă din zonele turistice. În sezonul cald, unitățile de alimentație publică vor fi controlate de unitatea sanitară care le are în evidență, urmărindu-se modul în care se respectă normele de igienă. În caz de epidemie hidrică se recomandă o concentrație adecvată a clorului rezidual liber, conform legislației sanitare în vigoare, pe întreaga perioadă de epidemie.

În momentul în care apa din sistemul de aprovizionare este contaminată, populația va fi avertizată să fiarbă apa pentru băut sau să folosească dezinfectanți pe bază de clor activ.

Lasă un comentariu