SCHIMBAREA LA FAȚĂ

Distribuie pe:

Schimbarea la față a lui Iisus Hristos (sau Transfigurarea Domnului) este un eveniment descris de Evangheliile sinoptice, în care Iisus se schimbă la față pe Muntele Tabor, (Matei 17:1-9, Marcu 9:2-8, Luca 9:28-36). Iisus devine strălucitor, vorbește cu Moise și Ilie și este numit Fiul lui Dumnezeu. Este una din minunile lui Iisus menționate în Evanghelii.

Sărbătoarea Schimbării la Față este prin excelență aceea a îndumnezeirii naturii noastre omenești și a participării trupului nostru trecător la bunurile veșnice, care sunt mai presus de fire. Înainte chiar de a îndeplini Mântuirea noastră prin Patimile Sale, Mântuitorul arată atunci că scopul venirii Sale în lume era tocmai să aducă pe tot omul la contemplația slavei Sale dumnezeiești. Din acest motiv, sărbătoarea Schimbării la Față i-a atras în mod deosebit pe călugări, care și-au închinat întreaga viață căutării acestei lumini.

Numeroase Mănăstiri au fost închinate acestei Sărbători, mai ales după controversa isihastă din secolul XIV, despre natura luminii din Tabor și despre contemplație. De notat de asemenea că, după o tradiție care circula pe vremea iconoclasmului, prima Icoană, scrisă de înșiși Apostolii, a fost aceea a Schimbării la Față. E vorba, desigur, mai puțin de un fapt istoric cât de o interpretare simbolică, prezentând legătura intimă întreținută de tradiția Bisericii între arta Icoanei și această Sărbătoare a vederii lui Hristos întru slavă.

***

Ce nu ai voie să faci în această zi

În tradiția populară există o serie de obiceiuri și de superstiții legate de această zi. 6 august marchează începutul toamnei.

* Se spune că după această dată este interzis scăldatul în ape curgătoare sau spălatul rufelor în râu. Nici animalele nu trebuie băgate în apă.

* În popor se spune că persoanele care nu țin această sărbătoare vor fi uscate și gălbejite ca florile.

* De asemenea cine spală rufe pe 6 august se va umple de ploșnițe și păduchi.

* Fetele nu au voie să se spele în această zi, iar celor care nu respectă acest lucru nu le va mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba.

* Cei care nu își pot vedea în această zi umbra capului la răsăritul soarelui vor muri până la finalul anului.

* Cine va mânca struguri nesfințiți înainte de 6 august va avea dureri de burtă.

* Este bine să te împaci cu cei cu care te-ai certat, pentru că altfel tot anul vei fi mustrat.

* Femeile însărcinate care sărbătoresc această zi sfântă vor avea o sarcină ușoară, iar copiii lor vor fi sănătoși.

* De pe 6 august nu este bine să se mai doarmă afară.

* Pe 6 august trebuie să-ți prăznuiești morții dând de pomană.

* Se spune că dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este frumoasă, însorită, toamna va fi îmbelșugată. Dacă va ploua, atunci toamna va fi mohorâtă.

* De asemenea, se mai spune că prima icoană pe care trebuie să o picteze un iconar trebuie să fie Schimbarea la Față.

* Potrivit tradiției populare, nu este bine să călătorim în această zi. Am putea rătăci drumul spre casă.

(Sursa: venitischimbam.ro; fanatik.ro)

Lasă un comentariu