VA APĂSA PUTIN BUTONUL NUCLEAR?

Distribuie pe:

Mesajul pe care l-a trimis Vladimir Putin prin punerea în alertă a forțelor nucleare ruse ar putea fi mai îngrijorător decât a crezut inițial Occidentul, avertizează Dmitri Muratov, redactor- șef al publicației Novaya Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Acesta pornește de la câteva promisiuni neonorate ale lui Vladimir Putin.

A spus că nu va anexa niciodată Crimeea? A făcut-o.

A spus că nu va declanșa război în Donbas?

L-a declanșat.

A spus că nu ar lansa niciodată o invazie pe scară largă a Ucrainei? A declanșat-o.

Am ajuns la concluzia că expresia “nu voi face niciodată asta” nu i se aplică lui Vladimir Putin, ceea ce ridică o întrebare inconfortabilă: Nu ar apăsa niciodată butonul nuclear?

Nu este o întrebare teoretică. Liderul Rusiei tocmai a plasat forțele nucleare ale țării sale în alertă “specială”, plângându-se de “declarațiile agresive” asupra Ucrainei ale liderilor NATO.

Ascultați cu atenție ceea ce a spus președintele Putin, când și-a anunțat, la televizor, “operațiunea sa militară specială” (în realitate, o invazie pe scară largă a Ucrainei): un avertisment înfiorător:

“Pentru oricine s-ar gândi să intervină din exterior - dacă o va face, va avea de suferit urmări mai grave decât cele suferite în întreaga sa istorie”.

“Cuvintele lui Putin sună ca o amenințare directă cu războiul nuclear”, avertizează laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov:

“În acea intervenție televizată, Putin nu se comporta ca stăpânul Kremlinului, ci ca stăpânul planetei. Așa cum proprietarul unei mașini scumpe se laudă învârtindu-și cheile pe deget, la fel Putin s-a lăudat că deține butonul nuclear. A spus de mai multe ori: Dacă Rusia nu există, de ce mai avem nevoie de planetă? Nimeni nu i-a dat atenție. De data asta, însă, avem de-a face cu amenințarea că, dacă Rusia nu va fi tratată așa cum vrea el, totul va fi distrus”.

Într-un documentar din 2018, președintele Putin a comentat că “... dacă cineva decide să anihileze Rusia, avem dreptul legal de a răspunde. Da, va fi o catastrofă pentru umanitate și pentru lume. Dar eu sunt cetățean al Rusiei și președintele ei. De ce avem nevoie de o lume fără Rusia în ea?”

Revenind la situația din 2022: Putin a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei, dar forțele armate ucrainene opun rezistență fermă. Națiunile occidentale s-au unit - spre surprinderea Kremlinului - pentru a impune sancțiuni economice și financiare potențial paralizante împotriva Moscovei. Însăși existența sistemului Putin poate fi pusă la îndoială.

“Putin este înghesuit la colț”, crede analistul moscovit Pavel Felgenhauer. “Nu mai are multe opțiuni, odată ce Occidentul va îngheța activele Băncii Centrale Ruse și sistemul financiar al Rusiei va suferi o implozie, efectiv. Asta va face sistemul nefuncțional”.

“O opțiune pentru el este să taie aprovizionarea cu gaz către Europa, în speranța că asta îi va determina pe europeni să facă un pas înapoi. O altă opțiune este să detoneze o armă nucleară, undeva deasupra Mării Nordului, între Marea Britanie și Danemarca, și să vadă ce se întâmplă”.

Dacă Vladimir Putin a ales o opțiune nucleară, ar încerca cineva din cercul său apropiat să-l descurajeze? Sau să-l oprească?

“Elitele politice ale Rusiei nu țin niciodată cu poporul”, afirmă laureatul Nobel Dmitri Muratov. “Ei iau întotdeauna partea conducătorului”.

Or, în Rusia lui Vladimir Putin, conducătorul este atotputernic. Kremlinul este cel care dă lovitura.

“Nimeni nu este pregătit să-l înfrunte Putin”, spune Pavel Felgenhauer. “Suntem în pericol”.

Războiul din Ucraina este războiul lui Vladimir Putin. Dacă liderul de la Kremlin își atinge obiectivele militare, viitorul Ucrainei ca națiune suverană va fi pus la îndoială. Dacă eșuează și suferă pierderi grele, teama este că ar putea determina Kremlinul să adopte măsuri mai disperate.

Așadar, ar folosi Putin arsenalul nuclear, dacă Vestul intervine în conflictul cu Ucraina?”. Mulți analiști ar tinde să răspundă “Nu, Putin n-ar face asta!”. Doar că - la acest moment - nimeni nu mai poate spune: NU, Putin n-ar face ceva atât de cumplit!” (sursa - bbc.com/news)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu