Marko Bela: “Relațiile româno-maghiare nu sunt, nici acum, pe deplin consolidate”

Distribuie pe:

“Deși s-au schimbat multe de la evenimentele care au avut loc în martie 1990, la Târgu Mureș, iar comunitatea maghiară din Transilvania a reușit să atingă multe dintre obiectivele sale, relațiile româno-maghiare nu sunt, nici acum, pe deplin consolidate”, a declarat Béla Markó, marți seara, într-o emisiune de pe Erdélyi Magyar Televízió (ETV), citat de agenția maghiară de presă MTI.

În emisiunea dedicată comemorării “Martie Negru”, fostul președinte al UDMR a subliniat că în zilele de 19 și 20 martie 1990, la Târgu Mureș “a sărit în aer relația româno-maghiară”. Maghiarii transilvăneni au dorit să își îmbunătățească situația în ceea ce privește educația, utilizarea limbii și dreptul de a lua decizii, însă acest lucru a intrat în conflict cu voința naționaliștilor români de a suprima această intenție, a spus Béla Markó, adăugând că, după 33 de ani, “încă ne mai aflăm într-o perioadă de tranziție”.

“Evident că de atunci s-au schimbat multe (...), acele obiective din 1989-1990 au fost îndeplinite, chiar dacă nu în totalitate, dar în mare măsură”, a spus politicianul, menționând ca exemplu liceele maghiare independente din Transilvania. În același timp, Béla Markó a adăugat că pentru unele rezultate - cu privire la care, înainte de martie 1990, mulți credeau că ar fi o chestiune de luni - au necesitat decenii întregi de eforturi.

“În schimb, relația româno-maghiară nu este pe deplin consolidată nici acum. Aceleași probleme apar în continuare, chiar dacă în proporții diferite, în mod izolat”, a precizat Béla Markó, menționând drept exemple hotărârile judecătorești împotriva inscripțiilor bilingve și a folosirii simbolurilor.

“Deși în politică, acest conflict nu prea mai există, el mai este prezent în justiție și, din păcate, și în societatea civilă”, a spus fostul președinte UDMR. (MTI)

Lasă un comentariu