CEDO: Ungaria, amendată pentru discriminarea școlară a unui rom

Distribuie pe:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care joi a condamnat Ungaria într-un caz de discriminare școlară a unui tânăr rom, i-a cerut Budapestei să aplice o politică care să “pună capăt segregării școlare”, relatează France Presse.

“Statul ungar trebuie să adopte măsuri pentru a garanta elaborarea unei politici destinate încetării segregării sociale”, indică CEDO într-un comunicat.

CEDO invocă articolul 46 al Convenției europene privind drepturile omului. Acest articol “se aplică oricărei decizii în care Curtea a constatat o încălcare a Convenției”.

În 2015, un raport al Comisiei europene contra rasismului și intoleranței (ECRI), din subordinea Consiliului Europei, cerea punerea în practică a unei asemenea politici de luptă contra discriminărilor școlare, făcând apel în special la “încetarea definitivă a practicii constând în plasarea în școli pentru handicapați mintali a copiilor romi neafectați de un handicap autentic”.

Apelul CEDO se înscrie într-o decizie în care ea condamnă Budapesta în cazul concret al unui copil rom școlarizat “într-o școală primară frecventată aproape exclusiv de către copii romi” și ale cărui cereri de reșcolarizare într-o instituție apropiată fuseseră respinse.

Ungaria va trebui să achite peste 11.500 euro reclamantului drept despăgubiri morale, cheltuieli de judecată și taxe. (Agerpres)

Lasă un comentariu