Beneficiile plânsului pentru sănătate

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi de la Universitatea Tilburg, citați de descopera.ro, susțin că plânsul are beneficii, atât pentru sănătatea emoțională, cât și pentru cea fizică.

Aceștia afirmă că plânsul poate aduce întreaga viață beneficii atât corpului, cât și minții, iar aceste beneficii încep la naștere, odată cu primul plâns al bebelușului.

Detoxifică organismul - Potrivit experților, există trei tipuri diferite de lacrimi: lacrimi reflexe, lacrimi continue și lacrimi emoționale.

Lacrimile reflexe curăță resturile, precum fumul și praful, din ochi, lacrimile continue lubrifiază ochii și ajută la protejarea acestora de infecții, iar lacrimile emoționale au cele mai multe beneficii pentru sănătate.

În timp ce lacrimile continue conțin 98% apă, lacrimile emoționale conțin hormoni de stres și alte toxine, eliminându-le din sistem.

Ajută la autocalmare - Plânsul este unul dintre cele mai bune mecanisme de autocalmare, cercetătorii descoperind că acesta activează sistemul nervos parasimpatic, care ajută corpul să se odihnească și să digere.

Beneficiile nu sunt însă imediate. Ar putea dura câteva minute de vărsare a lacrimilor înainte de a simți efectele liniștitoare ale plânsului.

Înlătură durerea - Plânsul pentru perioade mai lungi de timp eliberează oxitocina și opioidele endogene, cunoscute și sub numele de endorfine. Aceste substanțe chimice care te fac să te simți bine pot ajuta la atenuarea durerii fizice și emoționale.

Odată ce endorfinele sunt eliberate, corpul poate intra într-o oarecare stare de amorțeală. De asemenea, oxitocina dă un sentiment de calm și de bunăstare.

Îmbunătățește starea de spirit - Pe lângă faptul că te ajută să ameliorezi durerea, plânsul poate chiar să îți ridice moralul. Atunci când plângi, tragi multe respirații rapide de aer rece. Respirația în aer mai rece ajută la reglarea și chiar la scăderea temperaturii creierului, iar un creier rece este mai plăcut pentru corp și minte decât un creier cald. Prin urmare, starea de spirit se poate îmbunătăți după un episod de plâns.

Restabilește echilibrul emoțional - Plânsul nu se declanșează doar ca răspuns la ceva trist. Uneori, poți plânge atunci când ești extrem de fericit, speriat sau stresat. Din acest motiv, plânsul ajută la restabilirea echilibrului emoțional.

Atunci când ești incredibil de fericit sau speriat de ceva și plângi, acesta poate fi modul în care corpul tău se recuperează după ce a trăit o emoție atât de puternică.

Ajută bebelușul să respire la naștere - Primul plâns al unui bebeluș care iese din uter este un plâns foarte important. Bebelușii își primesc oxigenul în interiorul uterului prin cordonul ombilical.

Odată ce un bebeluș este adus pe lume, trebuie să înceapă să respire singur, iar primul plâns este cel care ajută plămânii bebelușului să se adapteze la viața din lumea exterioară și să elimine orice lichid suplimentar din plămâni, nas și gură.

*

Medicii și psihologii susțin că este sănătos să plângem în mod regulat, iar japonezi chiar au inventat o terapie, numită căutarea lacrimilor.

Astfel, oamenii se întâlnesc în grupuri și se încurajează să plângă, povestind întâmplări emoționante din viața lor. După o astfel de ședință, se produc hormoni care aduc buna dispoziție (dopamina și serotonina), se elimină gândurile și emoțiile negative (furia, frica, revolta sau ura), iar participanții se simt mai optimiști și mai relaxați. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu