Slugărnicia, boală grea…

Distribuie pe:

Din ciclul „Nicio zi fără scandal", am asistat, în preajma Sărbătorii Naționale, la o amplă dezbatere pe tema comunicatului emanat de Departamentul de Stat al SUA și semnat de purtătoarea de cuvânt al acestuia. Ulterior, am aflat că, aproximativ în aceeași perioadă, niște foști și actuali lideri politici s-au vânzolit, ca din întâmplare, prin zonă, și au purtat discuții „informale" cu diverși mai „înalți" sau mai „scunzi" funcționari de pe plaiurile americănești.

Până la urmă, ce a reieșit din toată tevatura? Că, într-un text ce părea mai degrabă tradus din română în engleză, decât din engleză în română, Departamentul „recomandă insistent" (ca să alegem înțelesul cel mai „soft" al verbului „to urge" - a îndemna, a solicita, a sili, a forța, a determina, a impune, a recomanda insistent) Parlamentului României să nu adopte legile Justiției deoarece acest demers slăbește statul de drept și pune în pericol lupta împotriva corupției.

O ziaristă mai curioasă din fire s-a adresat Departamentului de Stat al SUA, cu rugămintea să fie mai explicit (el, Departamentul) și să îi (să ne) comunice care anume prevederi ar crea o așa mare slăbire și un așa mare pericol. Ca să ne băgăm mințile în cap. Ca să luăm lumină de la Unchiul Sam. Departamentul i-a răspuns că, să se adreseze Ambasadei SUA. Ceea ce ziarista a și făcut, dar cei de la Ambasadă i-au spus să ceară lămuriri de la Departamentul de Stat. Parcă eram în „O scrisoare pierdută". Mai ales că, șeful Departamentului cu pricina, dl Rex Tillerson, nu părea să aibă habar de comunicatul pe care, se presupune că și-l asumase, purtătoarea de vorbe nefăcând altceva decât să-l posteze pe site. Mai mult, în plin scandal, dl Tillerson tocmai lăuda România pentru diverse înfăptuiri în cadrul parteneriatului strategic.

Între timp, președinții celor două Camere ale Parlamentului, „siniștrii și odioșii" Dragnea și Tăriceanu, au întocmit un drept la replică, explicându-le celor cu comunicatul că, îndeobște, prin lumea democrată, parlamentele reprezintă voința poporului și sunt forurile în care se dezbat și se adoptă legile. Aceste decizii și aceste voturi se adoptă în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. „Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziție Departamentului de Stat al SUA întreaga documentație referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susținute de asociațiile profesionale ale magistraților din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfășoară în această perioadă", au precizat cei doi „penali", dar nu mai puțin penali decât alți penali care-și dau cu părerea despre statul de drept, pe la diverse forumuri și seminarii pe teme de penali.

…Dar, ce mai freamăt, ce mai zbucium… Statele Unite sunt îngrijorate, stimați telespectatori, partenerii strategici, întreg poporul american au făcut noapte albă, citind cu înfrigurare modificările legilor Justiției din România, știu acum care sunt criteriile de promovare în funcții pentru procurori și judecători, când și în ce condiții pot ei să iasă la pensie și alte chestiuni care n-au nicio legătură cu corupția, ele ținând, în principiu, de „bucătăria" sistemului. Invitații au profitat de moment, citind și interpretând textul în original, să vază țara-ntreagă ce bine știu ei să citească în limba lui Shakespeare, după ce au absolvit cursul „Să învățăm limba engleză într-o săptămână și cântând".

Între timp, dl Tillerson a dres busuiocul, dând publicității, „în numele Guvernului Statelor Unite", un mesaj de felicitare cu prilejul zilei de 1 Decembrie, în care se arată: „Statele Unite sunt recunoscătoare pentru parteneriatul nostru strategic de 20 de ani și pentru cooperarea României în promovarea țelurilor noastre comune de prosperitate, securitate și democrație. Salutăm extinderea relațiilor comerciale bilaterale, care au favorizat creșterea economică reciprocă și legături de afaceri semnificativ sporite". De asemenea, „Statele Unite salută România ca pe un aliat dedicat, angajat în menținerea securității regionale și globale. Angajamentul României de a-și îndeplini obligațiile în cadrul NATO și participarea sa continuă la efortul internațional de a aduce pace și stabilitate în Afganistan și Irak sunt deosebit de notabile".

O poziție extrem de tranșantă a exprimat fostul ministru de Externe, dl Andrei Marga, afirmând, pe postul național de televiziune, că funcționarii de la București și diaspora au lucrat pentru ca să apară acest comunicat, apreciind că „de la vârful puterii se încearcă să se înlocuiască o putere legitimă cu o putere născută din mișcările de stradă". „Nu e ceva care nu s-a mai întâmplat. E un obicei la noi, ba chiar un curent potrivit căruia face bine cel care toarnă vrute și nevrute despre România. Clișee sunt în cancelariile din lume, inclusiv în SUA. Acest curent a fost stimulat după 2014, iar noi nu am reacționat. Cauzele pentru care persistă aceste clișee sunt multiple. De exemplu, marea presă nu mai are corespondenți în România și se bazează pe ceea ce scriu unii români. Sunt oameni în cancelarii care iau decizii în funcție de sensibilități și relații personale. Ca urmare, cred că mesajul Departamentului de Stat e o operă carpato-danubiano-pontică. Ambasadorul și ambasada României de la Washington răspund de aceste lucruri. Trebuie să meargă la Washington oameni care au pregătire și sunt credibili. Prezența României în SUA e foarte slabă". (Bine, dar dl Cioloș, om cu pregătire și credibil, tocmai ce s-a văzut cu unii și cu alții…)

…Ca să nu mai vorbim că, într-o declarație în exclusivitate pentru cotidianul.ro, deputatul UDMR Márton Árpád-Francisc, membru în comisia parlamentară pentru legile Justiției, a afirmat că Departamentul de Stat al SUA a transmis comunicatul de presă „în necunoștință de cauză". „Dânșii nu cunosc textul exact al legii. Parlamentul trebuie să pună la dispoziția Departamentului de Stat întreaga structură legislativă, ca să afle și ei, să compare cu ce au ei în SUA".

Cu alte cuvinte, Departamentul de Stat al SUA a fost prost informat cu privire la conținutul proiectului de modificare a legilor Justiției, sunt de părere atât Andrei Marga, cât și reprezentantul UDMR, care, până una-alta, nu sunt nici penali, și nici de anti-americanism nu pot fi suspectați.

…În rest, Ziua Națională a decurs în bună tradiție strămoșească: pe DN1 s-a circulat bară la bară, cu înjurăturile de rigoare, #rezistentul Sandy l-a pălit pe la spate pe un bătrân, umflându-i, democratic, ochiul, Primăria Capitalei a renunțat, sub amenințare, la organizarea Târgului de Crăciun, în Piața Victoriei, ca să lase loc de manifestări neautorizate Facebook-iștilor justițiari și exemplele ar putea continua…

…Ce-i drept, la Bruxelles, a fost sărbătoare mare: în timp ce o codirișcă de topor înjura cu mare sârg și cerea vehement suspendarea votului României în Consiliul European, europarlamentarcele și europarlamentarii noștri, veseli nevoie mare, au încins hora-n bătătură, le-au oferit colegilor europeni porcării tradiționale (jumări, cârnaț, cârtaboș, mațu' gros, zamă de chișcă etc.), au interpretat îndrăgite cântece din folclorul nostru tradițional, din care răzbătea dragostea față de neam și de țară și alte sentimente patriotice… (Păcat că nu l-au invitat și pe „părinkele" Pomohaci, să-i tragă o cântare, măcar să fie mascarada completă.)

Atâta știm, atâta facem… Slugărnicia, boală grea…

 

Lasă un comentariu