„Războiul fiscal" continuă!

Distribuie pe:

Noul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că „a găsit soluţia pentru greşelile din Declaraţia 600". Ca urmare, se vor cumula mai multe formulare, iar plata se va face la estimarea încasărilor din acest an şi nu la sumele realizate în 2017. Deci, „Declaraţia 600 se transformă într-un formular care va înlocui cinci declaraţii care se depun în prezent pentru veniturile din activităţi independente. Aceste modificări sunt doar începutul, urmând altele, cel mai probabil anul viitor, pentru a se ajunge la o formă simplificată." Ca urmare, unele zvonuri lansate din Ministerul Finanţelor, simplificările ce vor fi operate în luna viitoare, vor fi urmate de altele în 2019. Astfel că, „Războiul fiscal" va continua, să sperăm că va fi în folosul contribuabililor, că nu-i va mai pune pe aceştia în situaţia actuală de a pierde multe zile pe la ghişeele ANAF, pentru a depune tot felul de formulare greu de completat şi înţeles chiar şi de funcţionarii instituţiei, decum de plătitorii de taxe şi impozite. „Cert este faptul că, plata contribuţiilor va fi obligatorie pentru toate tipurile de venit, raportarea fiind, în continuare, salariul minim pe economie, şi nu suma încasată. Respectiv, contribuabilii vor datora, indiferent de câte surse de venit există şi valoarea lor, 190 de lei pe lună pentru Sănătate şi 475 de lei pe lună - contribuţii la sistemul de pensii."

Ministrul Finanţelor precizează: „Rămâne cum s-a anunţat la nivelul Guvernului. Avem acea ordonanţă care a amânat termenul până la 15 aprilie, timp în care noi vom propune echipei guvernamentale un nou mecanism." Deci, „lumea să stea liniştită, nimeni nu va fi afectat de cele două termene anunţate, că nimeni nu-şi va pierde calitatea de asigurat", ne mai informează Eugen Teodorovici. Ce va dispare şi ce va rămâne din prevederile existente, deocamdată se fac doar promisiuni! „În cazul drepturilor de autor, reprezentanţii statului iau în calcul să se revină la reţinerea la sursă, mecanism care a fost eliminat prin OUG nr. 79/2017. Adică, toate contribuţiile să fie achitate, în numele beneficiarului, de către compania cu care respectivul contribuabil are încheiat un contract pe dreptul de autor. În această categorie pot intra actorii, jurnaliştii, scriitorii sau artiştii. Acum, indiferent de totalul veniturilor ce urmează a fi câştigate în 2018, sumele plătite se raportează la încasările din 2017." Mai exact spus chiar dacă nu mai există nici un venit în 2018 contribuabilul este obligat să plătească ceea ce na încasat de fapt.

Sonia Vântu, în revista Capital, precizează cine şi ce plăteşte conform actualelor prevederi.

„În cazul activităţilor independente, respectiv în cazul notarilor, medicilor şi actorilor (cei plătiţi pe contract de proprietate intelectuală), scriitorilor, aceştia vor plăti şi contribuţii de Sănătate, şi contribuţii de asigurări sociale (pensii). Pentru contribuţiile de Sănătate se achită 190 de lei/lună, dacă venitul depăşeşte salariul minim brut, iar în cazul pensiilor, contribuţia este de 25%. Aici contribuabilii pot opta pentru achitarea contribuţiei la salariul minim brut sau la un alt venit ales, dar nu mai mic decât 1900 de lei. Chiar dacă persoanele respective au statutul de salariat la o companie, respectiv au carte de muncă şi cotizează deja la pensii şi Sănătate, dacă au venituri din activităţi independente şi chirii care depăşesc plafonul de 1900 de lei pe lună, atunci depun declaraţia şi au obligaţia de a plăti în plus faţă de ce cotizează cu salariul. Pentru chirii, dividende, arendă, venituri din dobânzi, nu se plătesc contribuţiile la pensii, se plăteşte doar contribuţia de Sănătate. Dar activităţile independente intră sub incidenţa veniturilor pentru care se datorează contribuţii de pensii."

În concluzie, se modifică dar nu se schimbă nimic, totul rămâne cum a fost, contribuabilul trebuie să plătească la stat tot mai mult astfel că din creşterea de salariu se alege cu mai puţini bani în pungă.

E de neînţeles faptul că Dragnea şi ai lui PSD-işti care îl susţin au memorie atât de scurtă încât după ce în 2016 criticau cu indignare exact intenţiile ministrului secretar de stat, Gabriel Biriş, din Guvernul Cioloş, de a trece plata contribuţiilor la pensii şi sănătate de la angajator la angajaţi. Susţineau atunci (în campania electorală) că această intenţie este o adevărată crimă împotriva salariaţilor şi a sectorului privat. Dacă vom ajunge la guvernare, susţinea dl Dragnea, vom anula imediat această măsură şi nu vom mai mări sau aplica alte taxe sau impozite, ci le vom reduce.

Iată că nu a trecut de atunci decât un an şi guvernele PSD - Dragnea au preluat şi aplicat acea măsură criminală, neaplicată de guvernul Cioloş, intenţie pentru care Gabriel Biriş şi-a dat demisia. Întrebarea este cum se face că două guverne PSD au fost date jos de propriul partid - Parlament şi deocamdată plata contribuţiilor rămâne cum s-a stabilit, în plus s-a mai inventat şi aberanta Declaraţie 600 care se tot „modifică" însă deocamdată mai rău s-au încâlcit lucrurile. Deci, intenţia din 2016 era catalogată crimă împotriva taxării excesive a muncii, iar acum că s-a aplicat tocmai aceeaşi măsură ne este prezentată ca o binefacere pentru salariaţi şi angajatori. Întrebarea este: cum se face că ceea ce atunci era catalogat drept o crimă iar acum o binefacere?

Lasă un comentariu