GÂLCEAVĂ PE STEAGURI, ÎN SECUIME...

Distribuie pe:

Prefectul de Covasna, Sebastian Cucu, i-a aplicat primarului din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, două amenzi de câte cinci mii de lei, pentru că pe 15 martie, în 32 de locuri din municipiu, a fost amplasat “steagul Ungariei”, fără ca lângă acesta să fie amplasat și cel al României, informează MTI, citând presa locală.

Prefectul a confirmat aplicarea amenzii, remarcând că, de această dată, l-a amendat doar pe primar, “iertându-i” pe edilii celorlalte localități din județ.

Potrivit lui Árpád Antal, prefectul Sebastian Cucu este de rea-credință, întrucât amenda aplicată anul trecut, din același motiv, a fost anulată în prima instanță, de către judecători, și a anunțat că o va contesta și pe cea nouă.

La rândul său, prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, l-a amendat cu cinci mii de lei pe edilul-șef al Odorheiului Secuiesc, Árpád Gálfi, invocând același motiv. Surse din cadrul primăriei au declarat că steagul Ungariei a fost arborat în două locuri din urbe împreună cu steagul României, deoarece cu ocazia sărbătorii naționale maghiare a fost primit oficial secretarul de stat ungar Szilárd Németh.

Cu câteva zile înainte de sărbătoarea națională a maghiarilor, prefecții județelor Covasna și Harghita, ambele cu populație majoritară maghiară, au transmis tuturor administrațiilor publice locale o circulară în care este citată legislația cu privire la utilizarea simbolurilor minorităților naționale, informându-i că, potrivit legislației în vigoare, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul național și numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale, în caz contrar urmând a se aplica amenzi contravenționale în cuantumul prevăzut de lege.

Cei doi prefecți i-au amendat pentru prima oară, anul trecut, pe primarii din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Odorheiu Secuiesc pentru arborarea, tot de 15 Martie, a unor steaguri și panglici roșu-alb-verde. Primarii din Odorheiu și Târgu Secuiesc au pierdut, în primă instanță, procesele privind anularea amenzilor, în timp ce edilul-șef din Sfântu Gheorghe a câștigat.

Printre altele, acțiunile autorităților au determinat UDMR, ca la congresul din februarie să declare, printr-o hotărâre, că steagurile Ungariei și Ținutului Secuiesc, precum și imnurile Ungariei și cel secuiesc sunt considerate simboluri naționale ale maghiarilor din România, menționează sursa citată.

 

Lasă un comentariu